30232583_10156206893829356_1817011378_o

Dan karijera na Metalurškom fakultetu

Na Metalurškom fakultetu u Sisku je, u sklopu Festivala znanosti, održan Dan karijera. Ovo je važna prilika za komunikaciju i popularizaciju metalurške struke te regrutiranje novih radnih snaga među studentima i učenicima koji su se pridružiti manifestaciji, rekla je dekanica Zdenka Zovko Brodarac.
‘Suradnja fakulteta i gospodarstva je neminovna i na njoj gradimo svoje kompetencije, znanje i vještine. Upravo na osnovu zahtjeva koje nama postavljaju gospodarstvenici i mi stvaramo zahtjeve za naše studente’, rekla je Brodarac Zovko.
Izvrsnu suradnju s Metalurškim fakultetom ima i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak. Predsjednik Boris Mesarić rekao je kako je važno razgovarati o karijerama te da učenici i studenti moraju shvatiti kako su završetkom fakulteta napravili tek prvi korak u karijeri, naglašavajući važnost metalurgije i tehničke struke općenito.
‘Bez inženjerskog kadra nema razvoja. Kadrovski resurs je jedan od najvažnijih resursa i svjedoci smo da se njegovim urušavanjem ruši i cijeli sustav. Nužno je da imamo mlade i kreativne ljude, ali moramo ih i platiti. To je jedina prava reforma’, rekao je Mesarić.
Dogradonačelnik Marko Krička rekao je kako je Metalurški fakultet ustanova koja održava znanost i obrazovanje na visokoj razini.
‘Želim zahvaliti Metalurškom fakultetu što je već godinama moralni svjetionik da se industrija i znanost u ovom gradu ne zaborave. Nadam se da ćemo zajedno s Metalurškim fakultetom, ali i svim drugim obrazovnim ustanovama u gradu i županiji napraviti puno dobrih znanstvenika i poslodavaca i da će ti ljudi biti pošteno plaćeni.’
Uz pozdravne govore dekanice i ostalih uzvanika, skup je otvoren predavanjem Sunčane Milić i Ivana Milutinovića, učenika sisačke Gimnazije, na temu ‘Grad u gradu: zlatno doba Željezare Sisak’, a potom je uslijedilo predstavljanje tvrtki iz područja metalurgije koje su učenicima i studentima dočarale kako izgleda život u struci nakon stjecanja diplome.
Sisački metalci svoje sudjelovanje na Festivalu znanosti nastavljaju već sutra u Zagrebu, gdje će se s nekoliko predavanja predstaviti u Tehničkom muzeju ‘Nikola Tesla.
Za vikend se Festival znanosti vraća u Sisak i to u srce grada. Program pod nazivom ‘Metali na šetnici’ održava se u subotu, 21. travnja od 10 sati na sisačkoj pješačkoj zoni.