Započela gradnja 12-te višestambene zgrade u Sisku

imp

Krležina Zgrada 2 25

U Sisku je danas započela gradnja 18-te po redu višestambene zgrade od ukupno 36 zgrada planiranih na području Sisačko-moslavačke županije koje temeljem Programa Vlade, a u skladu s Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom, sredstvima državnog proračuna gradi APN.

 

Riječ je o zgradi s 19 stanova u Ulici Miroslava Krleže. Otvaranju gradilišta nazočili su zamjenica direktora APN-a Josipa Tokić i državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić.

 

Zamjenica direktora APN-a Josipa Tokić istaknula je kako je ugovor o građenju tipske građevine sklopljen s izvođačem Eurokamen. Stručni nadzor i konzalting provodi tvrtka Tomting 2010, a projektant je tvrtka Entasis. Planirana ukupna vrijednost građevine s uređenjem okoliša i infrastrukture iznosi 2,2 milijuna eura dok bi gradnja trebala biti završena za godinu dana.

„Po završetku gradnje zgrada će imati dva jednosobna stana, tri jednoipolsobna stana, pet dvosobnih stanova, šest dvoiposobnih stanova, dva trosobna stana i jedan četverosobni stan“ – dodala je Tokić.

Krležina Zgrada 2 24

Državni tajnik Domagoj Orlić naglasio je kako je riječ o 12-toj višestambenoj zgradi koja se trenutno gradi, od njih ukupno 20 planiranih na području grada Siska. Grad Sisak gradnjom ovih zgrada će kroz godinu dana dobiti povećanje stambenog fonda za ukupno 380 stanova.

 

„Uz ove zgrade koje se temeljem Programa Vlade grade sredstvima državnog proračuna na području Sisačko-moslavačke županije u gradnji je i dodatnih 8 zgrada u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija dok je njih 12: 8 u Petrinji i 4 u Glini već završeno i useljeno krajem 2023. godine“ – kazao je državni tajnik Orlić.

 

Krležina Zgrada 2 2

„Uz ovih 20 višestambenih zgrada koje će se izgraditi temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Siska u tijeku je izgradnja i dvije višestambene zgrade u sklopu Programa društveno poticane stanogradnje POS s dodatnih 30 stanova. Zadovoljni smo postignutom dinamikom gradnje, radnici su prisutni na gradilištu i vikendom te očekujemo završetak i useljenje novih stanara već u lipnju ove godine“ – dodao je Orlić.

 

Krležina Zgrada 2 26

 

Grad Sisak tako će dobiti značajno povećanje stambenog fonda za ukupno 410 stambenih jedinica (20 zgrada temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom s 380 stanova i 2 POS-ove zgrade s 30 stanova).

 

Krležina Zgrada 2 23

Podsjetimo, u okviru Vladinog Programa stambenog zbrinjavanja na temelju Sisačko-moslavačke županije planirana je izgradnja ukupno 36 zgrada s 666 stanova za što je u državnom proračunu osiguran iznos od 100 milijuna eura. Od ukupno 36 zgrada, gradnja je započela na 12 zgrada u Sisku, dvije u Topuskom te po jednoj zgradi u Glini, Kutini, Jasenovcu i Sunji.

 

 

Ukupno će se na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi 56 višestambenih zgrada s 974 stanova koji će prvenstveno poslužiti za privremeni smještaj stradalnika potresa, a po obnovi njihovih domova oni će iseliti te će se stanovi koristiti za smještaj deficitarnih kadrova i smještaj obitelji u potrebi.

najčitanije