Gradska galerija Striegl: Javni razgovori / Nakon potresa #1

nn

Sisak Portal Bianco Univerzalno

Gradska galerija Striegl je nakon potresa ostala bez izložbenog prostora, no kontinuitet njihove umjetničke produkcije i kreativnog promišljanja se nastavlja putem online javnih razgovora: Nakon potresa – iskustva, saznanja i perspektive.

Panel rasprava je realizirana u suradnji s neformalnim kolektivom Sloga koji okuplja velik broj aktivista i stručnjaka iz raznih disciolina, a cilj razgovora je poticanje šire i inkluzivnije javne rasprave o posljedicama potresa na području grada i županije.

„Cilj ove serije je upravo pružanje uvida u aktualne i nadolazeće probleme koji su prisutni u našem gradu i okolici, i želja nam je da ta iskustva, znanja i otvaranja novih perspektiva približimo široj publici i povežemo stručnjake, a ta njihova znanja učinimo dostupna ljudima. Detektiranjem akutnih problema nastalih potresom i razmatranjem budućih scenarija zajedničkog oporavka, propitujemo postojeća i otvaramo moguća nova polazišta i pristupe rješavanju krizne situacije. Također, ovim raspravama hoćemo utjecati i na rješavanje praktičnih problema, ali i na buduće poteze nekih upravljačkih struktura, ako će to uopće biti moguće. U svakom slučaju, mislimo da je dobro ta znanja učiniti što dostupnijima ljudima“, rekla je Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl.

Danas u 18 sati, na redu je prvi u seriji javnih razgovora, pod nazivom “Konzervatorske i arhitektonske prakse te mogući modeli obnove” .

„To analitičko pitanje nam je u fokusu i htjeli bismo malo rasplesti problematske čvorove oko tih ptianja. Imamo četiri govornika: dr. sc. Ivanu Miletić Čakširan, pročelnicu Konzervatorskog odjela u Sisku, dr. sc. Marka Špikića, redovitog profesora Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te arhitekte Emila Jurcana i Romana Šilje, s iskustvom i ovlastima za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara“, najavljuje Alma.

Javni razgovori odvijaju se u organizaciji Gradske galerije Striegl i Sloge – Platforme samoorganiziranih volonterki i volontera, a održavat će se u dvotjednom ritmu – četvrtkom, s početkom u 18,00 sati.

Svi razgovori održavat će se online putem platforme Zoom i biti emitirani na društvenim mrežama te u programu Radio Siska.

najčitanije