Za par mjeseci počinje gradnja Srpskog kulturnog centra u Petrinji

imp

Srpski Kulturni Centar 1

Srpsko narodno vijeće u zadnjih je pet godina pokrenulo 40-ak projekata.
Među njima je i izgradnja Srpskih kulturnih centara diljem Hrvatske. Nakon što je Srpsko narodno vijeće do sada otvorilo Srpske kulturne centre u primjerice Kninu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Belom Manastiru i Udbini, najavljen je početka gradnje Srpskog kulturnog centra i u Petrinji i to tijekom ove godine.

 

Srpski Kulturni Centar 4

Dragi naši,
Ponukani specifičnim potrebama naše zajednice u Petrinji i manjkom društvenih sadržaja, odlučili smo izgraditi multifunkcionalni prostor od 1.100 m2 za kulturna, društvena, politička, poslovna i ostala dešavanja.
Raduje nas jer će SKC Petrinja imati polivalentnu dvoranu, salu za sastanke, uredski prostori, galeriju, book caffe na krovnoj terasi, kao i dnevni boravak za djecu. To će biti zgrada koja spaja svjetovno i duhovno, objekat koji nas dijeli s pravoslavnim hramom Sv. Spiridona sa jedne strane, dok se sa druge strane prepoznaje glavni gradski trg.
Početak izgradnje planira se za jun/ jul ove godine.“, stoji u objavi na FB stranici Srpskog narodnog vijeća.

 

Srpski Kulturni Centar 3

 

Osim početka gradnje kulturnog centra u Petrinji iz SNV-a napominju kako su započeli gradnju jednog takvog centra u Rijeci, a krajem srpnja je najavljeno otvaranje Srpskog kulturnog centra u Glini. „Uz gradnju Srpskih kulturnih centara, a u skladu s našim programom, do sada smo obnovili pozamašan broj društvenih domova i prostora, dječjih igrališta i sportskih terena širom Republike Hrvatske u suradnji s nadležnim jedinicama lokalne samouprave“, dodaju iz SNV-a.

 

Srpski Kulturni Centar 2

Nakon najave o gradnji Srpskog kulturnog centra u Petrinji, na redakcijski mail primili smo mail koji je potpisan sa zabrinuti građani Sisačko-moslavačke županije u kojem izražavaju negodovanje zbog izgradnje centra.
„Nedavno smo na društvenim mrežama uočili informaciju kako Vlada Republike Hrvatske u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem na čelu s Miloradom Pupovcem financira izgradnju Srpskog kulturnog centra (SKC) Petrinja, ni manje ni više, nego u samom centru grada Petrinje na području bivše „Petrinjke“. Nakon ratnih strahota koje je preživjela cijela naša domovina, a posebno grad Petrinja, brine nas što se ovakvim postupkom potiče razdor između građana koji su odlučili ostati i živjeti u gradu Petrinji. Ne mislimo da se treba raspravljati o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti pojedinih građana grada Petrinje, već poštovati sklad i mir onih koji su nakon svega ostali tamo živjeti. Izbor svih njih je da su sada građani Republike Hrvatske, i to je jedino važno! Otvaranjem kulturnog centra pojedine manjine mogu se potaknuti samo nemiri i novi razdori u ovom gradu. S poštovanjem, Zabrinuti Građani SMŽ“, stoji u ovoj elektroničkoj pošti u kojoj nepotpisani zabrinuti građani županije apeliraju da se ne dopusti gradnja ovakvog centra u centru Petrinje.

 

 

Foto – FB Srpsko narodno vijeće 

najčitanije