Lječilište Topusko - lider zelenog turizma i pionir geotermalne energije

imp

Topusko Lječilište Geotermalna Voda (5)

Projekt „Topusko pametni termalni grad“ predstavlja inovativnu inicijativu temeljenu na geotermalnoj energiji u Hrvatskoj i regiji, pri čemu je Topusko prva hrvatska općina koja koristi geotermalnu vodu na kaskadni način za grijanje mjesta, balneoterapiju i bazenske svrhe te se s pravom smatra liderom u području zelenog i lječilišnog turizma, zaključci su konferencije održane u Lječilištu Topusko.

 

Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o., uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko, provode više projekata održivog razvoja zdravstvenog, turističkog, ugostiteljskog, energetskog i općenito gospodarskog aspekta razvoja Topuskog. Pod jedinstvenim nazivom “Topusko pametni termalni grad” objedinjeno je više inovativnih inicijativa kojima je zajedničko da se temelje na sveobuhvatnom korištenju geotermalne vode i energije i da predstavljaju jedinstvenu inicijativu ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.
Konferencija i radionica projekta “Topusko Pametni Termalni Grad” okupila je partnere istoimenog projekta, stručnjake iz Agencije za ugljikovodike, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Sveučilišta u Zagrebu te relevantne tvrtke iz sektora.

Topusko Lječilište Geotermalna Voda (7)

Župan Sisačko-moslavačke županije, g. Ivan Celjak u uvodnom dijelu izjavio je kako je cilj Županije da se proširi geotermalna mreža, da se svako kućanstvo poveže na geotermalnu mrežu te da su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokrenute aktivnosti da se geotermalna voda u pilot projektu iskoristi za stakleničku proizvodnju. Također je napomenuo vezano za razvoj turističke ponude: “Očekujemo rezultate natječaja projekta „Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način“, ukupne vrijednosti 27 mil. EUR, koji je prijavljen za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva turizma i sporta i nadamo se pozitivnom rješenju jer želimo da Topusko bude turističko središte kontinentalne Hrvatske“, zaključio je Župan.

 

Na radionici se govorilo o važnosti geotermalne energije za lokalnu i regionalnu zajednicu, potencijalima i zakonodavstvu, a ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler sa prisutnima je podijelio iskustva u korištenju geotermalne vode u gradu Topusko, kao jedinstvenom primjeru u Hrvatskoj gdje se na geotermalnu vodu grije cijeli kompleks Lječilišta, dio objekta javne namjene i dio stambenih objekata.

Topusko Lječilište Geotermalna Voda (9)

„Često se govori o grijanju na geotermalnu vodu, a u Republici Hrvatskoj u tijeku je istraživanje po gradovima i općinama o mogućnosti iskorištavanja ovoga resursa. Međutim, Topusko je poznato po svojim izvorima geotermalne vode, a ovim projektom ćemo proširiti toplovodnu mrežu te osigurati mogućnost da svako kućanstvo ima priključak na geotermalnu mrežu.“, izjavio je župan Celjak.

 

Cilj projekta je izrada tehničke dokumentacije za obnovu i proširenje toplovodne mreže, za korištenje geotermalne vode u energetske svrhe i obnovu bušotina s ciljem povećanja broja korisnika usluga daljinskog grijanja te veću energetsku iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije.

Topusko Lječilište Geotermalna Voda (6)

“Do sada je završeno nekoliko faza provedbe – energetska obnova i uređenja dijela zgrade Petrova gora, radovi zamjene dijela toplovodne mreže, rekonstrukcija Centralne toplinske stanice te uvođenje pametnog sustava upravljanja i nadzora u sklopu projekta REWARDHeat, programa Obzor 2020 i izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju hotela Toplica“, objasnio je ravnatelj Lječilišta Topusko i direktor društva TOP-TERME d.o.o. dr. Domagoj Mosler.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije