U županiji visok postotak broja cijepljene djece

imp

Cijepljenje2

U Hrvatskoj se trenutno širi epidemija hripavca, jedne od najzaraznijih bolesti koja najteže pogađa malu djecu. Bolest se prvo pojavila u Splitu, a potom se proširila u druge gradove i županije, uključujući i Zagreb.

 

Kakvo je stanje na području naše županije pitali smo dr. Inoslava Brkića, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

„Sisačko-moslavačka županija ima veliku procijepljenost, skoro 95 posto. Problem s hripavcem je na područjima gdje je procijepljenost mala. Moramo shvatiti da su cjepiva proizvedena da zaštitimo život i zdravlje. Nemojmo biti neozbiljni. Mnogi danas shvaćaju krivo ljudske slobode, odlučuju se na neke loše stvari. Dakle, procijepimo djecu na vrijeme, budimo ozbiljni i čuvajmo zdravlje. Jer hripavac kod male djece do tri godine u određenom postotku može i smrtno završiti. To nije nekakva bolest koju mi možemo podcijeniti, zato je bitno cijepiti se.“, rekao je dr. Brkić.

 

Hripavac ili magareći kašalj prenosi se kapljičnim putem, a prvi simptomi pojavljuju se nakon sedam dana. Nalik su na prehladu, stoga je važno prepoznati ih i na vrijeme se javiti liječniku. Do sada je u Hrvatskoj od hripavca oboljelo više od 110 osoba, ponajviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nekoliko novih slučajeva pojavilo se i u Zagrebu.

 

Foto – Ministarstvo zdravstva 

najčitanije