Kampanja "50 milijuna koraka za epilepsiju" i u Sisku

imp

50 Million Steps Fb Cover 1024x577

Višegodišnja kampanja #50MillionSteps ili #50milijunakoraka održava se ususret Međunarodnom danu epilepsije, 12.veljače.

 

Koraci su se počeli brojati će se brojati 8. siječnja i broje se do 12. veljače 2024., kada se obilježava Međunarodni dan epilepsije.

 

Hodanje je jednostavan, ali moćan način podrške ovoj inicijativi, a u ovogodišnju akciju „50 milijuna koraka za epilepsiju“ uključile su se Osnovna škola Zorke Sever, Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“, Podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara Sisačko-moslavačke županije, Opća bolnica Sisak i Srednja škola Viktorovac.
Oni organiziraju dvije šetnje i prikupljanje koraka. Pridružiti im se možete u Sisku 4. veljače 2024. (početak u Ciglarskoj grabi u 14 sati) i istoga dana u Popovači šetnjom od 12.30 sati vinskim cestama Moslavine (polazak je s parkirališta NPB dr. Ivan Barbot).

 

Ako se želite priključiti hodanjem ovoj manifestaciji, svoje korake možete pribrojati na 50MillionSteps.org.  

 

 

Korsci Za Epilepsiju

 

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Tijekom napadaja mogu se javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha, kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi širom svijeta ima epilepsiju. Procjenjuje se da udio opće populacije s aktivnom epilepsijom u određenom vremenu iznosi 4 do 10 osoba na njih 1000. U svijetu se svake godine epilepsija dijagnosticira kod 2,4 milijuna ljudi. U zemljama visokog dohotka godišnje se dijagnosticira 30 do 50 novih slučajeva na 100 000 osoba, dok u zemljama niskog i srednjeg dohotka taj broj može biti i dvostruko veći.