Svjetski dan slobode medija: u RH aktivne najmanje 924 tužbe protiv novinara

nn

251020211635199476.jpeg

Svake godine, na današnji dan, obilježava se Svjetski dan slobode medija kojim se slave osnovni principi slobode medija, procjenjuje se sloboda medija u različitim državama svijeta, naglašava važnost neovisnosti medija i odaje počast novinarima i novinarkama koji su izgubili živote obavljajući svoj posao. Obilježava se od 1993. godine, a u fokusu nije samo sloboda medija nego i profesionalna etika u novinarstvu.

„Možemo reći da su novinari i mediji u Hrvatskoj, Svjetski dan slobode medija dočekali s najmanje 924 tužbe protiv novinara i medija, teške više od 78 milijuna kuna. Riječ je o uistinu zabrinjavajućim podacima koji govore da se u Hrvatskoj događa jedan pravosudni progon novinara i medija s jednim jedinim ciljem, a to je ušutkavanje, zastrašivanje i nametanje cenzura, jedna vrsta novog napada – više ne morate novinara dočekati na ulici da biste ga ozlijedili, nego je dovoljno financijski iscrpljivati, a u tome sudjeluju političari, suci, tajkuni, raznorazni šerifi… i Hrvatska je po tom pitanju prepoznata kao jedna od problematičnijih zemalja u Europi. HND u tom smislu traži dekriminalizaciju klevete i uvrede jer smatramo da svatko tko se osjeća povrijeđenim može u parničnom postupku nadoknaditi svoju eventualnu štetu”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, dodavši da su unatoč svim problemima, hrvatski mediji žilavi i neustrašivi. Ono na što je što je stavljen poseban fokus je situacija u lokalnim medijima koji su, dodaje Zovko, izloženi posebnim pritiscima.

“Biti novinar izvan Zagreba je puno teže nego u samom Zagrebu. Našu medijsku scenu koja se još nije oporavila ni od one velike krize od prije 10ak i više godina je lani pogodila korona kriza i zatim dva katastrofalna potresa, što je još više osiromašilo medije. Nama predstoji dugotrajna borba za naša prava, mi nećemo nikoga ništa moljakati, sami ćemo se izboriti za naša prava, bit ćemo dovoljno glasni. Ono što posebno želim je zahvaliti svim medijima, kolegicama i kolegama, i naročito medijima u Sisačko-moslavačkoj županiji, vama koji radite u posebno teškim uvjetima, na svemu što ste napravili kako bi javnost bila pravovremeno informirana. U ovim kriznim vremenima je prepoznato da pravovaljana i točna informacija zlata vrijedi”, ističe Zovko.

A u povodu današnjeg dana, Sindikat novinara Hrvatske upozorava na sve lošiji radni i profesionalni položaj novinara. Problemi u medijskom sektoru i pritisci na novinare gomilaju se godinama u cijelome svijetu, a dodatno su ubrzani pandemijom COVID-19 i gospodarskim posljedicama koje ona izaziva. Još je cijeli niz neriješenih problema u hrvatskom medijskom sektoru, primjerice još nije donesena medijska strategija o kojoj se govori godinama. Zakonska regulativa ima mnogo manjkavosti i potrebno ju je osuvremeniti i precizirati kako bi se omogućila ključna uloga medija u demokratskom društvu i onemogućila politička kontrola nad medijima. Potrebne su i izmjene u Zakonu o elektroničkim medijima kako bi se spriječio očiti porast i govora mržnje i napada na novinare – poručuje Sindikat.

Ovaj Svjetski dan slobode medija posvećen je posebmo i lokalnim medijima. Kampanjom pod nazivom Lokalni mediji građanima, ne šerifima! uoči lokalnih izbora, želi se upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za njihovo djelovanje. U kampanju su uključeni kolegice i kolegice iz lokalnih medija, a na kraju kampanje HND i SNH organizirat će središnji panel u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem će se razgovarati s medijskim stručnjacima o provedenim debatama i odgovorima političkih stranaka.

Djelatnici Radio Siska svim dragim kolegicama i kolegama žele sretan Dan slobode medija i da doista budu slobodni obavljati svoj posao.

najčitanije