HND upozorio na bizarnu odluku uprave HRT-a: Usred katastrofe povlači se dopisnik iz SMŽ

mradenovic

251020211635201431.jpeg

Hrvatsko novinarsko društvo i Ogranak HND-a na HTV-u u Sisku su održali konferenciju za novinare i osudili potez uprave Hrvatske radiotelevizije o povlačenju jedinog HRT-ova dopisnika iz Sisačko-moslavačke županije, Igora Ahmetovića.
U trenutku katastrofe izazvane potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji Hrvatska radiotelevizija s terena povlači novinara, snimatelja i montažera Igora Ahmetovića, svog jedinog dopisnika na ovom području, te ga premješta u Zagreb. Do takve je odluke došlo nakon Ahmetovićeve legitimne molbe da mu poslodavac u Sisku osigura adekvatan radni prostor nakon što su mu u potresu stradali kuća i automobil.
HND ističe da je za povlačenje kolege Ahmetovića, inače predsjednika HND-ova ogranka u Sisačko-moslavačkoj županiji, vodstvo HRT-a izabralo bizaran trenutak – dok HRT pušta spot na pjesmu koju izvodi Doris Dragović i njime poziva građane na doniranje potresom pogođenoj županiji. Dobro je znati da je i u taj uradak utkan dio materijala koji je na terenu snimio upravo kolega Ahmetović. Dok pozivaju građane u zemlji i diljem svijeta na pomoć u obnovi, svom zaposleniku ne osiguravaju osnovne uvjete za rad, ističu u HND-u.

„To što je napravio HRT je potez koji se ničime ne može opravdati. Dopisništvo HRT-a ima dugu tradiciju. U periodu bivšeg ravnatelja ono je ugašeno, no tragedija je da ova uprava u zadnjih 5 godina nije našla načina da upravo jednu od najvećih županija osnaži i na razini dopisničke mreže. Što će se dogoditi kada se svjetla medijskih reflektora na ovom području ugase i kada ova regija ponovo potone u medijski mrak? Je li za HRT uistinu skupo zadržati jedinog preostalog čovjeka na teritoriju treće najveće županije u Hrvatskoj, na kojem se nalazi bezbroj teško pristupačnih sela i naselja, ili za tu i takvu Hrvatsku, neumivenu, neće biti mjesta u programu javnog medija? S kojim će razlogom stanovnici ovog područja plaćati pretplatu ako su jedina hrvatska županija u kojoj nema ni jedinog preostalog dopisnika, a kolega Ahmetović sam obavlja novinarski, snimateljski i montažerski posao?” upitala je predsjednica HND-ova ogranka na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić na konferenciji za novinare te napominje da bi uloga HRT-a bila da u ovim trenutcima glavni ravnatelj Kazimir Bačić osigura kontejner i ploču s logom HRT-a u kojem bi mjesto rada mogle naći i ostale novinarske ekipe koje dolaze ovdje iz Zagreba.

“Igor Ahmetović na terenu je po snijegu i kiši, u poplavama. U vrijeme potresa od 6,3 stupnja po Richteru nalazio se na krovu jedne dan ranije oštećene kuće. Ni u trenutku najvećeg udara nije prestao snimati, njegovi su snimci zajedno s onima ostalih kolega postali dio povijesti”, dodala je Mikleušević Pavić.

Sve se to događa u trenutku kada je Vijeće za elektroničke medije objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih milijuna kuna medijima s područja Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja informativnog programa s pogođenog područja. HRT, s druge strane, ukida mjesto dopisnika u Sisku, gradu u kojem kolega Ahmetović živi i radi već desetljećima.

Budući da uprava HRT-a, unatoč zahtjevima Ogranka HND-a na HTV-u i podružnice Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u, nije obrazložila povlačenje dopisnika, Mikleušević Pavić smatra kako iza toga stoji odmazda za radni spor koji je protiv HRT-a kolega Igor Ahmetović nedavno nepravomoćno dobio.

„Hrvatsko novinarsko društvo uvijek u ovakvim prilikama pruža svu potporu svojim kolegama. Igor Ahmetović je ne samo vrijedan novinar i vrhunski profesionalac, nego i predsjednik ogranka našeg društva u ovoj županiji. U vrijeme kad su oči cijele Hrvatske i šire uprte u Sisačko-moslavačku županiju i kada tri tjedna slušamo kako ovamo treba vratiti život i poticati ostanak ljudi, javna televizija zatvara dopisništvo, ukida radno mjesto u gradu u kojem je novinar nasušno potreban. HRT već godinama diljem Hrvatske svoje profesionalce pretvara u takozvane video novinare i tako ih sramotno omalovažava jer moraju raditi tri ili četiri posla za istu plaću. Nemjerljiv je značaj dopisnika, lokalnog novinara, za lokalnu javnost. On je taj koji zna svaki kutak područja s kojeg izvještava i nitko ne može napraviti kvalitetniji prilog od njega. Lokalni novinar je glavni izvor i svim drugim kolegama koji dolaze na njegovo područje i posve je nezamislivo da HRT za to nema sluha“, kazao je potpredsjednik HND-a Goran Gazdek.

najčitanije