Obilježili smo današnji Svjetski dan slobode medija

nn

261020211635245341.jpeg

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija, dan koji je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda još 1993., s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i neovisnosti medija.

I ove godine je Sindikat novinara Hrvatske pozvao sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da se priključe tradicionalnoj, simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”, pa je tako danas od 11.55h do podneva, većina medijskog svijeta utihnula, pokušavajući istaknuti koliko su u Hrvatskoj ugrožene medijske slobode i prava javnosti na objektivno i kvalitetno informiranje.
Novinarski je kruh kruh sa sedam kora, jer raditi u medijima nije lako, pogotovo u današnje vrijeme, a kakva je situacija kod nas zna naša kolegica, predsjednica županijskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva, Karmen Valenta.

„Ovdje kod nas teško da možemo govoriti o slobodi medija, posebno u malim redakcijama koje su u privatnom vlasništvu. Vlasnik je taj koji plasira informacije, u onoj količini koliko je to novčano pokriveno različitim ugovorima o poslovnoj suradnji i nekako mi se čini da su kod nas novinari samo informatori, rijetko komentatori i istraživači. Je li to razumljivo ili ne, dobro ili loše, ne znam, teško je suditi, obzirom da je tržište gospodarski osiromašeno i da privatni mediji žive od marketinga“, rekla je Karmen, dodavši da se ovakva slika novinarstva s našeg područja može preslikati na većinu Hrvatske.

Ono što bi, nastavlja Karmen, na današnji Svjetski dan slobode medija trebalo poručiti baš svima je da bi se ova profesija trebala više cijeniti.

Nekako kao da nas se uzima zdravo za gotovo, kao da se doživljavamo kao ljudi koji se ovim poslom bave jer se nisu u žvotu mogli baviti ni sa čim drugim, i to je nešto što vrijeđa nas koji smo 24 sata na raspologanju i građanima i toj već ranije spomenutoj politici, kako bi smo prije svega informirali, upoznali i omogućili svima onima koji to ne mogu na način na koji to radimo mi, da saznaju informacije iz prve ruke“, zaključila je Karmen.

A slavni američki novinar i publicist Joseph Pulitzer je ovako sažeo osnovne postulate novinarstva: „… uvijek se boriti za napredak i promjene, nikada tolerirati nepravdu i korupciju, uvijek se boriti protiv podilaženja svih vrsta, stalno oponirati privilegiranima i javnim pronevjeriteljima, uvijek suosjećati sa siromašnima, uvijek podupirati javno dobro, nikada ne biti zadovoljan samo objavljivanjem vijesti, uvijek biti posve neovisan, ne bojati se napasti zlo, bez obzira na to je li ga uzrokovala plutokracija ili centri moći“.

najčitanije