Razminiravanje poljoprivrednih površina

imp

261020211635276321.jpeg

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Draženom Jakopecom i predstavnicima tri tvrtke za razminiranje, potpisao ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja će biti obuhvaćena ovim projektom je gotovo 13,5 četvornih kilometara, a vrijednost projekta je 91 milijun kuna. Ukupno 85 posto bespovratnih sredstava osigurava Europski poljoprivredni fond, a ostatak Republika Hrvatska.
Županija je navedeni projekt razminiranja kandidirala na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014.do 2020.godine.
Razminiranje počinje onda kada Županija od Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobije potrebnu Odluku o dodjeli sredstava. Tada će projekt biti predstavljen i široj javnosti, a poslovi će se izvoditi od 90 do 150 radnih dana. U planu je razminiranje poljoprivrednih površina na području gradova Sisak, Petrinja, Glina te općina Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor.
Sisačko – moslavačka županija ima još 93,7 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, od čega čak 26 posto čine poljoprivredne površine, stoga će se realizacijom potpisanih ugovora gotovo prepoloviti minski sumnjivo poljoprivredno zemljište Sisačko – moslavačke županije.

najčitanije