„Travanj - mjesec zaštite od mina“

imp

Razminiranje

Od 2002. godine dionici hrvatskog sustava protuminskog djelovanja kroz akciju “Travanj – mjesec zaštite od mina” provode razne aktivnosti s namjerom prevencije minskih incidenata i nesreća.

 

Iskustva pokazuju kako je i dalje potrebno podsjećati na prisutnu opasnost od mina i eksplozivnih ostataka rata, obzirom da je minska zagađenost u Republici Hrvatskoj prisutna na još skoro 200 četvornih kilometara, na području sedam županija, odnosno 37 gradova i općina, stoji u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite kojeg donosimo u nastavku.

 

 

Osim upozorenja stanovništva na odgovorno ponašanje zbog još uvijek postojeće minske opasnosti, cilj je sustava senzibilizirati javnost glede problema koje postojanje mina donosi, dok je imperativ sustava stalna briga za žrtve mina odnosno obitelji poginulih minskih žrtava.

 

Opća skupština Ujedinjenih naroda je na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. godine donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

 

Iako razne aktivnosti kao što su edukacije o opasnostima od mina, kao i obilježavanje minski sumnjivog područja, mogućnost uvida u minsku situaciju dostavom karata i CD-a te korištenje minsko-informacijskog portala, pozitivno utječu na prevenciju minskih incidenata, i dalje je potrebno provoditi dodatne aktivnosti upoznavanja javnosti i medija s aspektima protuminskog djelovanja.

 

Očita je potreba i važnost provođenja edukacije o opasnostima od mina i to primjenjujući one metode koje su primjerene određenom kontekstu i ciljanoj skupini: djeci, poljoprivrednicima, lovcima, ribolovcima, planinarima, vatrogascima i drugima. Tako se svakoj skupini pristupa kroz poseban medij i primjeren edukativni materijal bilo putem medijske kampanje, edukativnih slikovnica, letaka, plakata ili TV i radio spotova.

 

Nažalost, od 1996. godine do danas, od mina je stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno. Najugroženije skupine su stanovnici minski zagađenih prostora koji svakodnevno živeći s tom opasnošću, ponekad zanemaruju mjere opreza ili primorani egzistencijalnim problemima riskiraju svoje i tuđe živote ulazeći u minski sumnjivo područje.

 

Dolaskom proljeća, ljudi se okreću poljoprivrednim aktivnostima te češćim odlascima u prirodu, zaboravljajući ili zanemarujući minsku zagađenost, izlažu se povećanoj opasnosti, te stoga podsjećamo:
NE ULAZITE U MINSKI SUMNJIVA PODRUČJA!
POŠTUJTE ZNAKOVE OPASNOSTI!
UKOLIKO PRONAĐETE SUMNJIV PREDMET, NI U KOM SLUČAJU GA NE DIRAJTE VEĆ TO PREPUSTITE STRUČNJACIMA –NAZOVITE BROJEVE 192 ILI 112!
BUDITE SVJESNI MINA!
BUDITE SVJESNI MINSKE OPASNOSTI!“, stoji u priopćenju.

 

 

Foto – Ravnateljstvo civilne zaštite RH

najčitanije