U Kotar šumi u mjesec dana pronađeno 3585 mina, dvostruko više nego u cijeloj Hrvatskoj tijekom prošle godine

imp

261020211635240675.jpeg

Hrvatski centar za razminiranje od početka kolovoza ove godine radi na razminiranju dijela Kotar šume.
Dio je to projekta „Razminiranje i društveno gospodarska integracija“, zajedničkog projekta Švicarske i Hrvatske, vrijednog 24 milijuna kuna od čege je donacija Švicarske 20,4 milijuna kuna a nacionalno sufinaciranje iznosi 3,6 milijuna kuna.
„Prvi dio projekta, razminiranje dijela Kotar šume, je već dovršen. Poslove razminiranje je izvodilo 25 tvrtki u 39 radnih dana te je na samo 1,7 kvadratnih kilometara minsko sumnjivog područja pronađeno i uništeno 3585 komada eksplozivnih ostataka rata. Moram napomenuti da je tijekom protekle godine na području cijele Hrvatske uništeno i pronađeno 1808 neeksplodiranih ubojitih sredstava. Dakle, samo na ovom dijelu što je sufinancirala Švicarska konfederacija pronađeno je skoro duplo više.“, rekao je Zdravko Modrušan ravnatelj HCR-a.

razminiranje 4
Područje Kotar šume opravdano se smatra jednim od minski najopasnijih u Hrvatskoj, jer je u razdoblju od 1996. do 2016. na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno 114 minskih incidenata sa 38 smrtnih slučajeva te 48 teških ozljeda, a na području pak Kotar šume, u istom je razdoblju u 16 minskih incidenata smrtno stradalo 10, a teško ozlijeđeno 6 osoba.
„Prema konačnom izvješću o pronalasku minsko eksplozivnih sredstava na području dijela Kotar šume pronađeno ja 2748 komada protupješačkih mina, od kojih čak 27 komada onih najubojitijih PROM 1 mina. Pronađeno je i 7 protuokolopnih mina te 830 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava. Radi se o najvećem pronalasku eksplozivnih ostataka rata u odnosu na veličinu razminiranog područja u 20 godina izvođenja poslova razminiranja.“, istaknuo je Modrušan.
Projekt „Razminiranje i društveno gospodarska integracija“ se sastoji od dvije komplementarne cjeline koje su ujedno ključne sastavnice protuminskog djelovanja – humanitarno razminiranje i pomoć osobama stradalima od mina.
U tom smislu, prvo se provodi razminiranje Kotar šume što je ključni preduvjet sigurnosti stanovništva koje živi na tom području. U drugoj fazi, započet će program društveno-gospodarskog osnaživanja minskih stradalnika koji će obuhvatiti uspostavu jedinstvene baze podataka o stradalim osobama u RH i analizu njihovih potreba što će biti temelj na kojem će se kreirati različiti programi za krajnje korisnike s ciljem povećanja njihove zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada.

razminiranje 6 razminiranje 7
Cilj ovog projekta je razminiranje zaštićenih šuma i šumskog zemljišta te društveno-gospodarska integracija žrtava mina, a svrha humanitarno razminiranje i pomoć osobama stradalima od mina/neeksplodiranih ubojitih sredstava/eksplozivnih ostataka rata.
Njegov završetak očekuje se krajem 2023. godine

najčitanije