Od ponedjeljka popuštanje mjera vezanih uz isporuku hrane i napitaka, otvaranje teretana, škola stranih jezika, kladionica...

nn

U posljednja 24 sata, u našoj županiji je zabilježeno 17 novooboljelih od COVID-a 19, a na razini države 371 novi slučaj zaraze korona virusom. Broj novootkrivenih dnevnih slučajeva je i dalje u padu, pa će od ponedjeljka 15. veljače, doći do popuštanja nekih epidemioloških mjera.

“Četiri kategorije se popuštaju. Prva je isporuka hrane, pića i slastica iz ugostiteljskih objekata. Izrađen je precizni epidemološki okvir. Oni koji preuzimaju hranu ili piće se ne smiju zadržavati, nije dozvoljen ulazak u objekt. Razmak mora biti 2 metra, maske su obavezne. Ne smije se puštati glazba, terase treba maknuti, onemogućiti korištenje stolice. Trebaju se istaknuti pravila. Što se tiče rada teretana, važno je voditi računa o broju korisnika, 1 osoba na 20 kvadrata. Mora se voditi briga o provjetravanju. Nakon svake uporabe, sprave se moraju dezinficirati. Samo vlastiti ručnici i prostirke dolaze u obzir, a treba se izbjegavati bliski kontakt i zabrana korištenja zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika. Maske su obavezne pri dolasku i registraciji”, objašnjava potpredsjednik Vlade, ministar Davor Božinović.

U ponedjeljak se otvaraju i škole stranih jezika u kojima je potrebno ograničiti broj polaznika u grupama na način da je moguće održavanje razmaka od najmanje 2 metra između polaznika, obavezno je korištenje maski, predavači moraju držati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom, te moraju mjeriti temperaturu prije dolaska na posao, kao i polaznici prije ulaska u učionicu. Radit će i kladionice, u kojima je također obvezno nošenje maski i držanje razmaka, a u automat klubovima može biti 1 korisnik na 7 kvadrata. Obavezno je držanje razmaka od dva metra, a ako postoje sjedeća mjesta, razmak mora biti 1,5 metara, između stolova 3 metra. Također, ugostiteljski dio automat kluba mora biti zatvoren.

Ove mjere vrijedit će do 28. veljače, naglasio je Božinović, istaknuvši da ovo ipak nije trenutak u kojem bi popuštanje bilo sveobuhvatno i da i dalje moramo svi biti oprezni i pridržavati se plana i programa cijepljenja.

najčitanije