Objavljena nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde

imp

covid 19

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemiolozi su na današnjem sastanku dogovorili nove epidemiološke mjere.
Nakon sastanka izjave su dali Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

 

Ministar Davor Božinović rekao je da će se Hrvatska od 1. veljače uskladiti s rješenjima vezano za pandemiju koronavirusa koja je donijela EU, piše HRT.
„1. veljače će se produžiti odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. S tim da će najveću promjenu doživjeti uredba koja se tiče prelaska preko hrvatske granice, a zapravo preko granica svih članica EU. Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne COVID potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, a dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT testa, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i hrvatska agencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja.“, rekao je Davor Božinović
„Postoji i nacionalna komponenta gdje države koriste COVID potvrde za određene djelatnosti. Tu smo, nakon razgovora, zaključili da ne bismo mijenjali ništa s obzirom da je trenutni sustav uhodan. Svi koji imaju ranije izdane COVID potvrde će moći koristiti ih do onog datuma dokad im je izdano, a to je 365 dana. Od 1. veljače sve COVID potvrde će se izdavati s novim rokovima. Kad govorimo o preboljenju, mi smo tražili u nekoliko navrata da se prizna BAT test kao dokaz preboljenja u COVID potvrdama. To još nije na razini EU odlučeno kako smo htjeli, ali sve se više zemalja pridružuje toj inicijativi. Očekujemo da će se taj logičan prijedlog prihvatiti.
Drugi dio sastanka bio je posvećen mogućnosti skraćenja izolacije i samoizolacije jer zbog brzine širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, odnosno javnih djelatnosti, esencijalnih funkcija“, rekao je Božinović.

 

O tome je nešto više rekao Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.
„U cijeloj Hrvatskoj prevladava omikron, radi se o blažoj bolesti pogotovo za cijepljene, ali varijanti koja je naučila zaobilaziti imunološki sustav i zaražava one koji su već preboljeli ili su cijepljeni i širi se daleko brže nego sve dosadašnje varijante. Inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih bolesti, osoba je i nešto kraće zarazna što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju izolacije i samoizolacije. Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje zemljama da o tome razmisle, pogotovo kad postoji opterećenje društva. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti vrlo skoro. Razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na 7 dana i o skraćenju izolacije za bolesne osobe koji imaju blagu ili srednje tešku bolest na 5 dana, s tim da bi izašli iz izolacije trebaju biti 24 sata bez simptoma i napraviti BAT test. Za sve ostale necijepljene, izolacije će ostati kao i do sada.“ rekao je Capak.

 

 

Dodajmo da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio nove preporuke o samoizolaciji. Karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su cijepljena i koja su preboljela Covid pa primila jednu dozu cjepiva. Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi PCR ili brzi antigenski test te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa. Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

 

Foto – Ravnateljstvo civilne zaštite RH

najčitanije