Božinović: Od sutra u ponoć ukidaju se gotovo sve mjere

imp

U tijeku je konferencija za medije na kojoj Nacionalni stožer civilne zaštite govori o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

 

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je da je epidemiološka slika u Hrvatskoj znatno povoljnija nego krajem prošle i početkom ove godine, a posljedice bolesti covid-19 više nemaju značajniji utjecaj te da zdravstveni sustav više nije opterećen, kao prije nekoliko mjeseci.

“S obzirom na ovakve podatke, Stožer je već tjedan dana u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s tim da bi ostala obveza korištenja maski, za neke kategorije ljudi dok bi se nekim kategorijama preporučilo nošenje maski”, rekao je Božinović.

Ukidanje mjera omogućava povoljna epidemiološka situacija, a nošenje maski se propisuje kao mjera samo u okolnostima koje su ocijenjene kao okolnosti visokog rizika, dok se u okolnostima nižeg rizika daje samo kao preporuka. Maske će biti obvezne u zdravstvenom sustavu i u zdravstvenim ustanovama, i kod djelatnika i kod osoba koje u takve ustanove dolaze te kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, rekao je Božinović.

 

Korištenje maski ovisit će o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama. Preporuka nošenja maski ostaje za sve situacije kada u zatvorenom prostoru ima veći broj ljudi, rekao je Božinović.

 

Druga je odluka o privremenom ograničavanju prelaska granice, rekao je ministar. “U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi”, rekao je Božinović.

Osobama koje ulaze u Hrvatsku iz zemalja EU ne treba Covid potvrda za ulazak, dok je ona potrebna za sve ostale državljane.

 

 

Odluke stupaju na snagu 9. travnja u ponoć.

“Praktički, od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja, ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i korisnike u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i skrbi, kao i za posjetitelje”, rekao je Božinović.

Što se tiče covid-potvrda na nacionalnoj razini mogu se koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluke nadležni ministri za sektore zdravstva i socijale, rekao je Božinović.

 

 

“Došao je i taj dan, i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja koji obilježavamo 7. travnja svake godine”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući da je ova odluka odraz aktualnog trenutka i da se sve uzimalo u obzir.

“Usmjereni smo i prema jeseni i opreza nikad dosta. Redukcija mjera je vrlo dobrodošla, ali pratit ćemo sve relevantne epidemiološke parametre”, rekao je Beroš.

“Naš zadatak je pratiti situaciju, eventualno s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni i možemo se nadati da će ova epidemija se pretvoriti u endemsku bolest. Nitko ne smije smatrati da je epidemija gotova, virus je i dalje oko nas”, kazao je ministar Beroš.

 

“Nismo ukinuli sve, postoji i dalje preporuka nošenja maski. Svi oni koji su odgovorni će nastaviti nositi masku, rekao je Krunoslav Capak.

 

“Već nekih mjesec dana imamo poboljšanu situaciju, imamo mali broj hospitaliziranih. No, moramo i dalje biti oprezni. Situacija bi mogla ostati stabilna do jeseni. Omikron je zauzeo sto posto prostora u Europi. Veseli nas sve što se mjere mogu popustiti. No moramo razmišljati da će brzo doći jesen i onda se mora pripremiti ozbiljna strategija za zimu. Situacija u Europi bolja, osim što je Njemačka u visokim brojkama”, izjavila je profesorica Alemka Markotić.

 

 

Foto – Vlada RH

najčitanije