Počeo novi krug cijepljenja protiv Covida 19

imp

Zzjz Smž

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kao je u ponedjeljka, 18.rujna, krenulo cijepljenje protiv covida-19 ažuriranim cjepivom.
Iz Zavoda su istaknuli da se dolaskom jeseni očekuje pojačan intenzitet cirkulacije virusa, što za osobe starije dobi i kronične bolesnike predstavlja zdravstveni rizik.

 

S obzirom na to da je tijekom 2022. godine i početkom 2023. godine cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a nefarmaceutske mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku, ili s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku.
Međutim, zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu, osobito kada ta zaštita s vremenom oslabi.
Iz tog razloga, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19, dovoljno primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome jesu li preboljele COVID-19 ili ne.“, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

 

HZJZ cijepljenje preporučuje starijima od 65 godina, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, trudnicama i zdravstvenim djelatnicima.
Cijepit će se varijantnim mRNA cjepivom temeljenim na XBB.1.5 podvarijanti koronavirusa – neformalno nazvanoj “kraken”, koja je bila prisutna i proteklog proljeća. Očekuje se da će upravo “kraken” dominirati ovogodišnje jeseni i zime. Preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom tog cjepiva, neovisno o tome je li se osoba ranije cijepila ili je preboljela covid te neovisno o tome kojom je vrstom cjepiva ranije cijepljena.

 

Zavod za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije počeo je provoditi cijepljenje protiv Covida 19.

 

U Sisku se možete cijepiti u Zavodu, u Gajevoj 1a i to ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 7 do 13 sati, a utorkom u popodnevnom terminu od 12 do 18.
Cijepljenje se provodi i u Kutini, Novskoj i Petrinji.

 

Raspored cijepljenja:

       Sisak , Gajeva 1a

  • Ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak od 7-13 sati
  • Utorak od 12-18 sati

 

       Kutina, A.G.Matoša 42

  • Ponedjeljak i petak od 8:00-10:00 sati

 

       Novska, Zagrebačka 6

  • Srijeda od 11:00-12:00 sati

 

     Petrinja, Vladka Mačeka 47

  • Četvrtak od 8:30 do 10 :30 sati

 

 

 

najčitanije