Nove mjere u sisačkoj bolnici zbog slučaja smještanja dvije pacijentice na isti ležaj

imp

Središnji Paviljon 1

Nastavno na slučaj smještanja dvije pacijentice na isti ležaj, u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ Sisak dovršeni su postupci unutarnjeg nadzora i inspekcijskih izvida. Temeljem navedenog ravnatelj dr. Tomislav Dujmenović donio je odluku o provedbi mjera za unaprjeđenje skrbi o kompleksnim pacijentima, te izbora novog vodstva Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Djelatnici koja je neposredno učinila propust u zbrinjavanju pacijentica izrečena je mjera opomene, priopćili su iz sisačke bolnice.

 

„Još jednom se iskreno ispričavamo pacijentima i članovima obitelji zbog situacije koja se dogodila u našoj bolnici. Novim mjerama kojima se unaprjeđuju procesi koordinacije i komunikacije između odjela te kadrovskim promjenama osigurat ćemo da se takve i slične situacije više ne ponove“, izjavio je ravnatelj Dujmenović.

 

Iz sisačke bolnice podsjećaju da su članovi Komisije za unutarnji nadzor sisačke bolnice donijeli zaključak kako smještaj dviju pacijentica u jednu bolničku postelju, od strane osoblja Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, nije rutinski postupak pri radu, ali je zbog preopterećenosti odjela na dan 14. travnja 2023. bio kratkotrajno primijenjen radi osiguravanja pacijenata od dodatnih rizika te do dovoženja drugog ležaja. Nadalje, dodatno su zaključili kako postupak kratkotrajnog smještaja pacijentica u istu postelju nikako nije utjecao na njihovo zdravstveno stanje niti je uvjetovao odgađanje postupaka dijagnostike i liječenja.

 

 

„Vezano na veliki pritisak pacijenata na Objedinjeni hitni bolnički prijam bolnice u Sisku koji traje već godinu i pol dana, ravnatelj Dujmenović posebno zahvaljuje bolnici Karlovac, Bjelovar, Pakrac, Požega koje su u nekim situacijama uspijevale preuzeti jedan dio pacijenata i time djelomično umanjiti pritisak na bolnicu u Sisku. Ta suradnja dio je mjera koje se od prošle godine aktivno provode u koordinaciji Uprave bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak sa svim bolničkim službama i izvanbolničkim ustanovama u čemu je značajan doprinos dalo i Ministarstvo zdravstva.

 

 

U nastavku ove koordinacije, a kao nove mjere nakon izvanrednog događaja od 14. travnja 2023. pokrenute su sljedeće mjere:

 

1. Uspostavit će se aktivna koordinacija sa zdravstvenim ustanovama, te po mogućnosti sa socijalnim ustanovama kako bi se adekvatno i pravovremeno zbrinjavao sve veći broj kompleksnih pacijenata koji dolaze u OB Sisak (prvenstveno u OHBP).

 

2. Formirat će se poseban tim koji će se baviti prijemom i otpustom pacijenata koji zahtijevaju dugotrajnu obradu i boravak zbog više zdravstvenih problema.

 

3. Na razini samog OHBP-a provest će se tromjesečni monitoring protoka bolesnika, vrste bolesnika te dinamike prijema i obrade bolesnika u OHBP s ciljem utvrđivanja kritičnih mjesta u procesu skrbi te dinamike opterećenja koja mogu dovesti do kriznih situacija. Temeljem rezultata analize rada OHBP predložit će se i provesti nužne intervencije.

 

4. Izradit će se poseban protokol o postupanju u slučaju preopterećenja OHBP-a.

 

5. Jedinica za kvalitetu pokrenut će poseban program za analizu kvalitete skrbi za kompleksne pacijente te provođenje mjera za unaprjeđenje sigurnosti i kvalitete skrbi.

 

6. Provest će se edukacije zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u odlučivanju te upravljanju u skrbi za kompleksne bolesnike.“, stoji u priopćenju sisačke bolnice.

najčitanije