Od idućeg tjedna zabrana napuštanja matične županije

imp

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je koje se epidemiološke mjere u korigiranom obliku produžuju, ali i najavio da od idućeg tjedna na snagu stupa zabrana napuštanja županija u kojima imamo prebivalište ili boravište.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da se od 21. prosinca do 10. siječnja iduće godine produžavaju do sad važeće mjere i izdvojio nekoliko izmjena:
“Na privatnim okupljanjima i svečanostima da može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše dva različita kućanstva. Preporuka da se misna slavlja i dalje prenose putem radio i tv programa, a na dane 24. i 25. prosinca iznimno misna slavlja će se održavati sukladno posebno izrađenim preporukama i uputama HZJZ. Što se tiče profesionalnih, umjetničkih izvedbi, kino projekcija, izložbi u muzejskim, galerisjkim i drugim prostorima novost je da se broj prisutnih ograničava s obzirom na veličinu prostora, s tim da je namanje 7m2 neto površine po osobi“, rekao je Božinović.

S noći 22. na 23. siječanj pa do 8. siječnja uvodi se i zabrana napuštanja županija u kojima imamo prebivalište ili boravište.
„Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, ovo je odluka kojom se zabranjuju putovanja izvan županija. Poanta mjere je da se pošalje poruka da se građani suzdrže od putovanja, proslava, druženja, da se svi strpe kroz ovaj riskantni dio godine kontakata, bez kojih se može, kako bi mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane.“, istaknuo je načelnik Nacionalnog stožera, dodajući kako je ovo odluka s ograničenim trajanjem. Neće se produživati, osim ako to ne bude nužno zbog epidemiološke situacije.

Propusnice će izdavati županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite.
Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska i izlaska s područja pojedine županije, obavezno je pridržavati se mjera fizičkog distanciranja, ne zadržavati se nepotrebno na javnim prostorima, posjedovati iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu kojom se može dokazati pripadnost jednoj od kategorija osoba za koje propusnice nisu nužne ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-propusnica.
Ova odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

propusnice

najčitanije