Nove mjere: Zabrana okupljanja više od 50 ljudi, na svadbama 30, bez gledatelja na tribinama i prodaje alkohola tijekom noći

imp

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere koje će stupiti na snagu u ponedjeljak, 26.listopada.
„Pripremili smo odluku koja bi stupila na snagu sutra u 0:00, s obzirom na to da u Narodnim novinama izlazi u ponedjeljak. Time se uvode nužne epidemiološke mjere – zabrana okupljanja. Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metar na otvorenom. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 ljudi. Na svadbama naviše 30. Na pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, samo svadbena mogu do 0:00. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena. Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostaviti evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba.
Zabranjuje se prodaja alkohola od 00:00 do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih svetih.
Mjere se određuju na 14 dana, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.
Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli.
Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na posao radnicima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Trebaju se smanjiti fizički kontakti između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama. Preporučuje se i reduciranje sastanaka na najmanju moguću mjeru.
Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.“, nabrojao je nove mjere ministar unutarnjih poslova i načelnik stožera Davor Božinović dodajući da nove odluke stupaju na snagu u ponedjeljak u ponoć, a trajat će 14 dana.

najčitanije