"Ne damo Rafineriju, ne damo Sisak!"

imp

261020211635283855.jpeg

“Budući da je riječ o strateškom postrojenju kao i o budućnosti Grada Siska, nužna je javna rasprava o budućnosti sisačke rafinerije kako bi se u što skorijem roku provela modernizacija i osigurao kontinuitet proizvodnje te podigla razina zaštite okoliša,” poručila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na danas održanom okruglom stolu “Budućnost Rafinerije nafte Sisak”.

Zastupnica Petir  organizirala je okrugli stol kako bi se potakla javna rasprava o budućnosti Rafinerije nafte Sisak a na njemu su uz nju sudjelovali i akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU, mr. sc. Ivan Medarac dipl. ing., nekadašnji direktor energetskog sektora INE i Predrag Sekulić, predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

Rafinerija nafte Sisak strateško je postrojenje za Republiku Hrvatsku zbog njezinog doprinosa nacionalnoj sigurnosti u području energetike, a također je i životno važna za Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. “U vrijeme kad sam bila predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora inzistirala sam na tome da se provede modernizacija rafinerije u Sisku jer sam znala da o tome ovisi ne samo kvaliteta zraka već i radna mjesta naših ljudi, te je u mome mandatu u modernizaciju rafinerije u Sisku uloženo 118 milijuna EUR-a. Rafinerija nafte Sisak stala je s radom prije tri dana i ne zna se kada će nastaviti rad jer ne postoji plan prerade za 2015., ne postoji plan kapitalnih investicija te ne postoji plan operativnog održavanja i to je zvono za uzbunu. Zvono koje odjekuje ne samo u rafineriji, nego u čitavom gradu i županiji,” rekla je Petir.

Mr. sc. Ivan Medarac dipl. ing., nekadašnji direktor energetskog sektora INE, naglasio je kako radnici trebaju ustrajati u svojim zahtjevima. „Treba preispitati odnos i ugovore između vlade tj. INA-e i MOL-a. Rješenje postoji, ali nije jednostavno. Svakako je potrebna modernizacija“ rekao je Medarac i napomenuo kako je potrebna detaljna analiza kako bi se ponudilo najbolje rješenje za daljnji rad rafinerije te je pozvao na raskidanje ugovora s MOL-om.

Akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU, je upozorio da je potrebna tehnološka modernizacija jer je uloga INE strateška i socijalna, ne samo proizvodna. Zelić je naglasio kako „njenim zatvaranjem dolazi do energetske i društvene nestabilnosti te još uvijek smatram INU nacionalnom kompanijom za koju se treba boriti, posebice Vlada.“

Predrag Sekulić, predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, rekao je da je okrugli stol uspio o čemu govori dobra posjećenost i prepuna dvorana  „Do 2008. su trebale biti modernizirane obje rafinerije, i Sisak i Rijeka, ali to se nije dogodilo. Tražim hitnu reakciju Vlade“ jasan je bio Sekulić.

Unatoč odredbama ugovora koji je strateški partner prihvatio, ulaganja su izostala i modernizacija nije provedena, a rafineriju je potrebno modernizirati kako bi nastavila s proizvodnjom koja je prilagođena današnjim potrebama tržišta. Petir je upozorila da trenutni pad cijene nafte pokazuje da je tržište ipak nepredvidljivo te da takav razvoj situacije pogoduje rafinerijama i da se upravo sada otvara prostor ulaganju u modernizaciju rafinerije u Sisku. Zbog nepredvidljivosti tržišta za Republiku Hrvatsku je strateški važno da rafinerija nastavi proizvodnju zbog sigurnosti opskrbe energentima, posebice imajući u vidu blizinu Grada Zagreba.

U rafineriju se nije ulagalo 20 godina, ali još nije kasno da se modernizacija provede i osigura nastavak proizvodnje što je strateški cilj Republike Hrvatske zbog nacionalne sigurnosti u vidu opskrbe energentima. Uz to, gašenje rafinerije znači i gašenje jednog grada, grada Siska zbog uništavanja egzistencije velikog broja obitelji koje u njemu žive. A kada se jednom ugasi proizvodnja, teško da će se ikad više ponovno pokrenuti.

“Svaki od ovih razloga dovoljan je da se iole ozbiljna Vlada njime pozabavi. Koja si Vlada može dopustiti gubitak strateškog postrojenja i uništavanje jednog grada? Pitam MOL, ukoliko smatrate da treba zatvoriti rafineriju, koja je vaša alternativa? Može li jedna kompanija koja sebe drži društveno odgovornom, ugasiti samo tako postrojenje o kojem ovisi čitav jedan grad i iza sebe ostaviti pustoš?” istaknula je eurozastupnica Petir.

Na kraju okruglog stola još jednom su Sekulić i Medarac tražili raskidanje ugovora s MOL-om i podnošenje tužbe zbog nastale štete te su pozvali premijera na državničke poteze. Akademik Zelić je prenio poruku Uprave INA-e da je ovo privremena obustava rada na što su radnici odgovorili da će u to vjerovati tek kada vide u operativnim i kapitalnim planovima umjesto nula konkretne financijske planove. Petir je pozvala u ime svih okupljenih na provođenje modernizaciju rafinerije nafte u Sisku, Vladu RH da zaštiti na adekvatan način nacionalne  interese u odnosu s MOL-om završivši riječima: „Ne damo Rafineriju, ne damo Sisak!“

najčitanije