Županijska oporba traži tematsku sjednicu Skupštine o Rafineriji nafte Sisak

mradenovic

261020211635236911.jpeg

Županijski oporbeni vijećnici iz redova MOST-a, SDP-a, HSS-a, HSP-a, SDA, HDRS-a i Nezavisne liste na današnjoj konferenciji za medije objavili su kako su prikupili potrebnu trećinu potpisa za sazivanje tematske sjednice o radu sisačke rafinerije. Prikupljenih 14 potpisa predali su Županijskoj skupštini te se nadaju kako će se poštovati Poslovnik i sjednica održati.
„Obzirom da je obrana radnih mjesta u sisačkoj rafineriji te pitanje nacionalne energetske strategije ostala na samo šačici radnika, ovo je tema koja nije samo sisačka ili županijska, nego nacionalna. Naš je zadatak otvoriti raspravu u Županijskoj skupštini, što župan Žinić uporno izbjegava i odbija“, rekao je Milan Brigljević iz MOST-a.
„Naš zahtjev za tematsku sjednicu oko INA Rafinerije nafte Siska ne bazira se na politikanstvu kako to želi prikazati župan. Mi smo stvarno zabrinuti za radnike, možda on i misli da se radi o politikanstvu, ali iz nekakvih prijašnjih vremena za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kada je on upravo na ovu temu tražio tematsku sjednicu. On je tu temu jako dobro iskoristio u predizborno i izborno vrijeme kada je davao izjave nama svima dobro poznate. Evo mu sada prilike da kaže da njemu nije bila namjera da dobije izbore, nego da je stvarno bio zabrinut za radnike INA Rafinerije nafte Sisak“, rekao je HSS-ov Mijo Latin.
most 1
„Očekujemo da će predsjednica Skupštine poštovati Poslovnik i demokratska pravila i omogućiti da se otvori tema o prestanku proizvodnje u INA Rafineriji Sisak kao točka tematske sjednice Županijske skupštine. Vode se prijepori o tome je li Rafinerija Sisak sposobna za proizvodnju ili ne. Takve su rasprave bespredmetne jer kod nas strateške odluke donose političari bez znanstvenih podloga“, rekao je Brigljević te dodao kako danas ne postoji strategija energetskog razvoja.
„Nitko se ne treba bojati ove inicijative. Naš je cilj da svi, posebno mislim na nositelje vlasti u SMŽ, pokažemo jedinstvo. Ova tema traži jedinstvo, da se očitujemo i kažemo što je interes naše županije“, dodaje vijećnik Zdenko Vahovec te ističe: „Ovo nije samo zaštita radnih mjesta. U pitanju je opstanak i egzistencija obitelji radnika, egzistencija Siska i SMŽ te energetska neovisnost Republike Hrvatske“.

najčitanije