Na snazi nove mjere koje će olakšati život svima koji imaju digitalne EU potvrde

nn

251020211635198422.jpeg

Od danas nove epidemiološke mjere omogućavaju lakši život svima koji imaju covid-potvrde.

Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu – za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao ni ograničenja trajanja okupljanja.

Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite. Za ostale slučajeve javnih okupljanja, na kojima neće biti kontroliran covid-status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.
Također, s EU digitalnom potvrdom može se i putovati unutar EU, te je dovoljna i za ulazak u Hrvatsku. Svi oni koji još nemaju ovu potvrdu, moraju imati dokaz o cijepljenju, preboljenju bolesti ili testiranju.

Od ostalih mjera koje su na snazi, valja napomenuti da se na terasama kafića od danas mogu posluživati samo oni gosti koji sjede, a kafići i restorani će i dalje raditi samo do ponoći.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Održavanje privatnih svečanosti i okupljanja svih vrsta (uključujući i svadbene svečanosti) u ugostiteljskim i drugim objektima, dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ako na svečanosti nije prisutno više od 30 osoba. Iznimno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti s više od 30 osoba, ako sve osobe koje će biti prisutne posjeduju EU digitalnu covid-potvrdu.

Radno vrijeme casina, automat-klubova i uplatnih mjesta za klađenje može se odrediti u trajanju od 8:00 do 24:00, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima.

Na snazi je strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera u teretanama i fitness-centrima.

Obavezno je i strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera prilikom održavanja radionica, dječjih igraonica i pružanja zabavnih i rekreacijskih usluga u zatvorenim prostorima (rođendaonice, zabavni i obiteljski parkovi i sl.).

Na snazi je obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima.

Na snazi je obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima.

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na sajmovima i drugim oblicima gospodarskih i turističkih događanja ili priredbama gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi na otvorenim prostorima.

Konferencije i kongresi na kojima sudjeluje do 100 osoba mogu se održavati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Sportska natjecanja i treninzi mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi sportaši i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Iznimno, sportska natjecanja mogu se održati uz prisustvo najviše 100 gledatelja ako se ispune sljedeći uvjeti: županijski zavod za javno zdravstvo na čijem se području natjecanje održava izradi epidemiološki okvir i županijski stožer civilne zaštite na području na kojem se natjecanje održava odobri održavanje natjecanja uz prisustvo gledatelja.

Iznimno, sportska natjecanja mogu se organizirati uz prisustvo više od 100 gledatelja, bez epidemiološkog okvira i odobrenja nadležnog županijskog stožera, ako svi gledatelji i tehničko organizacijsko osoblje koje je prisutno na natjecanju posjeduju EU digitalnu covid-potvrdu; organizatori takvih natjecanja obvezni su obavijest o održavanju natjecanja u kojoj se navodi mjesto, vrijeme i okviran broj osoba koje će biti prisutne dostaviti nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskih centara 112 najkasnije 3 dana prije održavanja natjecanja.

najčitanije