Mirni prosvjed novinara naše županije

imp

261020211635281462.jpeg

Novinari Sisačko-moslavačke županije prigodnom tribinom te mirnim prosvjedom sisačkim ulicama, upozorili su sinoć na svoj sve teži položaj.

Sisak je najprije ostao bez dopisništva Jutarnjeg lista, zatim dopisništva HRT-a, a posljednje lokalne stranice u Večernjaku mogle su se pročitati sredinom siječnja. Sve je to potaklo županijski ogranak HND-a na organizaciju tribine “Novinari u provincji – jesu li nas zaboravili?”

Lokalni mediji na našem području uglavnom su u rukama privatnika, koji su okrenuti gospodarstvu lokalne sredine – i tu ističe Karmen Valenta predsjednica županijskog ogranka HND-a nastaje problem – “Gospodarstvo u lokalnoj sredini u posljednjih pet godina ne funkcionira, što znači da zdravog marketinga za lokalne medije nema, pa nema ni prihoda medijskim kućama na loklanom području. Nedostatak prihoda automatski obezvrjeđuje rad novinara, smanjuju im se plaće ili im se otkazuju ugovori o radu.”

Novinarski-prosvjed-02

Valenta ističe kako u lokalnim medijima postoji cenzura i samocenzura, jer vlasnici ukoliko su sufinancirani od strane lokalne ili regionalne samouprave nastoje iformativni program svesti na čistu informaciju bez mogućnosti komentara ” Jer svaki komentar koji bi objektivno prikazao stanje u lokalnoj sredini, zapravo ide na štetu poslodavca, jer tada gubi ugovore o poslovnoj suradnji. Iz tih razloga, zdrav marketing je ono što je osnovno i pokretač u lokalnim sredinama, jer tada vlasnici ne bi ovisili od lokalne politike”, rekla je Valenta.

Potporu novinarima dali su i predstavnici braniteljskih udruga, Stožera za obranu Rafinerije nafte, više udurga civilnog društva, kolege iz drugih sredina, te predstavnici lokalne i regionalne samouprave.
Mirnim prosvjedom gradskim ulicama, sudionici tribine su došli do Foto galerije “Siscia obscura”, gdje je otvorena izložba fotografija “Novinari iza…”

najčitanije