Klaus: 'Pokazat ćemo solidarnost koje u Hrvatskoj nedostaje!'

st

Stožer za zaštitu Rafinerije nafte Sisak još od svog osnutka ima dobru suradnju sa Stožerom za obranu Petrokemije. Ta suradnja s vremenom postaje sve izraženija, s obzirom da se radi o dvije srodne i oduvijek blisko povezane tvornice.
‘I Petrokemija je nekad bila u sastavu INA-e i zbog toga smo u stalnom kontaktu sa sisačkim Stožerom još od njegova osnivanja. Želimo izvjestiti hrvatsku javnost da ćemo zajedno i beskompromisno ići u sve sindikalne i ostale akcije ukoliko bilo koja od ove dvije tvrtke dođe u probleme. Pokazat ćemo što je solidarnost, koje u Hrvatskoj, čini mi se, nedostaje’, rekao je to Željko Klaus iz kutinskog Stožera.
[pro_ad_display_adzone id=”8958″]
Dosad su, kaže, obavili sastanke sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, s kutinskim gradonačelnikom Andrijom Rudićem, sa županom Ivom Žinićem te s predsjednicima sindikalnih središnjica, s obzirom da u oba stožera djeluju različiti sindikati, radnička vijeća i udruge branitelja. Planiran je i sastanak s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i zajednički sastanak sa svim saborskim zastupnicima iz županije, kako bi ih informirali o stanju obje tvrtke. Cilj je, kažu, pridobiti što veći broj ljudi na svoju stranu za ovu borbu.

Predrag Sekulić, koordinator Stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta, slaže se s kutinskim kolegom. Oba su stožera svjesna situacije u županiji i državi i surađivat će, kaže, i za stolom i u zajedničkim industrijskim i građanskim akcijama u budućnosti. Takve akcije, međutim, ne priželjkuju, jer smatraju da rješenje njihovih problema postoji.
‘Ova naša dva poduzeća bila su povezana kroz povijest, vezana su i sada zbog slične situacije u kojoj se nalaze, a mi radnici smo ih dodatno povezali. Jedni i drugi imamo budućnost i možemo živjeti od svog rada, potrebno je samo malo razumijevanja i hrabre političke volje’, rekao je Sekulić.
Ova su dva privredna subjekta iznimno važna za Sisak i Kutinu, ali i za cijelu županiju. Također, naglašavaju kako je Petrokemija jedini proizvođač i jedini ozbiljni dobavljač svih svojih proizvoda na državnoj razini, kao što je INA, zajedno s Rafinerijom nafte Sisak, perjanica hrvatskog gospodarstva i garancija hrvatske neovisnosti u energetskom smislu.
Iz tog su razloga Stožeri složni i učinit će, kažu, sve, kako do najgoreg scenarija ne bi došlo.
‘Mi, radnici, sindikalci, hrvatski branitelji, udruženi u ova dva stožera, ne možemo, ne smijemo i nećemo dopustiti da se ova dva dimnjaka ugase i da naši gradovi postanu hrvatski Detroiti’, zaključio je Sekulić.

najčitanije