Izložba ''Ratna prijateljstva u ratu i poraću'' u Petrinji

imp

U petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić u petak, 14.rujna, s početkom u 19 sati otvara se izložba „Ratna prijateljstva u ratu i poraću“.
Zajednički ju organiziraju POU Hrvatski dom Petrinja i Galerija Krsto Hegedušić a održava se u sklopu manifestacije Dani sjećanja 1991. – 2018. u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine te u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.
„Izložba “Ratna prijateljstva u ratu i poraću” govori o društvenim aspektima Domovinskog rata (1991.-1995.) na Banovini i u fokus stavlja prijateljstvo kao važan, univerzalan i pozitivan, segment ratnog i poratnog razdoblja. Cilj je ove izložbe ukazati na međuljudske odnose pojedinaca, sudionika i suvremenika ratnog doba, čiji su se životi prepleli zbog ratnih i poratnih događanja. Ratna prijateljstva gotovo su neistražena tema u znanstvenom i stručnom sagledavanju Domovinskog rata (1991.-1995.) u Hrvatskoj. To je bio poticaj da tragamo za ratnim prijateljima i pokušamo razumjeti kako su se razvili bliski odnosi te čvrste spone poštovanja, povjerenja i ljubavi koje ove osobe, ratne prijatelje, povezuju do danas.“, kažu autorice izložbe Sanja Lončar i Alma Trauber.

najčitanije