Dani sjećanja u Petrinji

ibb

251020211635204923.jpeg

U sklopu rujanskih Dana sjećanja u Nebojanu je kod Skele spasa održan prigodan program u sjećanje na 2. rujna 1991. kada su srpske snage tenkovima napale Petrinju, a grad pretrpio jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti. Obilježavanje ove 29. obljetnice otvorenog napada i agresije na Petrinju održava se u organizaciji Mjesnog odbora Nebojan, Grada Petrinje te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

”Ovo je poštovanje prema povijesnim događajima. Samo se jedanput u povijesti stvara Domovina, to smo mi radili ovdje. Ova Skela spasa bi trebala biti poruka budućim generacijama i trebalo bi se  učiti i u školama što smo činili da bismo imali Domovinu, koliko obitelji je ostalo bez svojih najmilijih koji su dali svoje živote za ovu hrvatsku grudu. Zahvaljujem se udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, one su te koje imaju iskonsku vrijednost ljubavi prema Domovini, a zahvaljujem i mještanima iz Nebojana koji su uvijek bili dobri partneri, koji su pokazali kako se Domovinu čuvalo, ali ne samo čuvalo i prolazilo nego ovdje i ostajalo”, poručio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Inicijativu da se skela obnovi  kako bi i danas dostojno podsjećala na važnost koju je imala u tim ratnim danima pokrenuo je Mario Vuić iz Nebojana: ”Okupio sam dečke jer smo vidjeli da nema smisla više čekati niti političke stranke niti ikog drugog i sami smo obnovili skelu jer je to najmanje što smo mogli napraviti za ljude koji su dali svoj doprinos u ratu i svima nama stvorili Domovinu”, zaključio je Vuić.

najčitanije