Izložba o vrijednoj geološkoj baštini u petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić

imp

261020211635209611.jpeg

„Pliocenski i pleistocenski rilaši Petrinje (red Proboscidaea Illiger, 1811.)“ – naziv je izložbe koja je u organizaciji POU Hrvatski dom i Udruge Zrinska gora Petrinja otvorena u Galeriji Krsto Hegedušić.
Fragment kljove vunastog mamuta, dio mamutove bedrene kosti, mamutova čeljust sa zubima, okamine životinjskog i biljnog svijeta, stanovnika nekadašnjeg Panonskog mora, dio su ove male, ali vrijedne zbirke geološke baštine prikupljene na području Petrinje i Banovine.
Izložba je i dio projekta „Zrinska gora – regionalni park“, udruge Zrinska gora koja se desetak godina zalaže da se područje promovira kao vrlo vrijedno u smislu prirodne, povijesne i kuturne baštine.

petrinja izložba 7 petrinja izložba 6
„Naglasak je posebno na prirodnoj baštini. Desetak godina smo prikupljali materijale, dolazili su znanstvenici, prikupljala se građa, pisali su se radovi. Između ostalog i ovaj materijal je na taj način prikupljen i taj dio sada predstavljamo i kroz Monografiju“, rekao je na otvaranju izložbe prof. Mato Bučar, predsjednik Udruge Zrinska gora, dodajući da je znanstveno – stručni skup „Zrinska gora – regionalni park“, održan dan nakon otvorenja izložbe, okupio i čelne ljude iz Ministarstva zaštite okoliša koji su dali svoju podršku projektu te je uvjeren da će njihov cilj proglašenja Zrinske gore regionalnim parkom uskoro biti postignut.

petrinja izložba 5 petrinja izložba 4
Autorica izložbe dr. sc. Jadranka Maus Lenardić (HAZU) istaknula je kako je „ova mala izložba prigodna, jer sam bila zamoljena da je napravim, s obzirom na sutrašnju promociju monografije „Zrinska gora – regionalni park“ u kojoj je jedno poglavlje posvećeno upravo fosilima petrinjskoga kraja. Htjela sam pokazati da ta zbirka,iako nije prebogata nalazima, ima svoju vrijednost i svoje značenje. Bitna je za struku, ali mislim da je zanimljiva i široj publici.“

petrinja izložba 2 petrinja izložba 1
Izložbu je otvorio Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji podržava zaštitu prirodne baštine petrinjskog kraja, a Grad Petrinja je i financijski pomogao tiskanje ove Monografije. Gradonačelnik je na otvorenju istaknuo: „Želim da ova knjiga čiji smo svi dio, bude jedna dobra stranica života kojom ćemo u budućnosti dati poruku onima koji odlučuju kako ćemo sutra na ovom prostoru živjeti: hoćemo li to imati zaštićeno ili ne? To je vaša borba i priznanje ustvari i svima koji su dio te knjige, mogu reći jedno veliko hvala. Hvala vam što ste je napravili. Vjerujem da će ona ostaviti stvarno dobar trag. Neka nam ta naša povijest i sve ono što smo imali ovdje, bude poticaj da u budućnosti budemo odgovorniji ljudi.“

Izložba je postavljena u Galeriji Krsto Hegedušić, a fosile stare nekoliko milijuna godina možete pogledati do 5. ožujka.

Foto – Grad Petrinja

najčitanije