Dani sjećanja u Petrinji

imp

Za Petrinjce, rujan je mjesec sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata kao i teška ratna razaranja koja je Petrinja pretrpjela u rujnu 1991.

 

Na današnji dan 1991. u prijepodnevnim satima iz vojarne „Vasilj Gaćeša“ počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest i Mošćenicu. Tada je u sisačku bolnicu dovezeno 40-tak ranjenih gardista i civila, a dogodio se i težak ratni zločin. U nastojanjima zadržavanja grada u hrvatskim rukama, na položajima oko Nove bolnice i Vile „Gavrilović“ zarobljeno je i strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde.

 

Prema podacima koji su objavljeni u knjizi Petrinjski žrtvoslovni leksikon Domovinskog rata te naknadno prikupljenim podacima, na području grada Petrinje, od srpnja 1991. do 30. kolovoza 2017. godine, uključujući i stradanja od mina, poginulo je, ubijeno i nestalo 598 osoba: 303 branitelja, 293 civilne žrtve s našeg područja i 2 strane osobe.

 

Prema posljednjim dostupnim podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, na području Petrinje još uvijek se ne zna sudbina 87 osoba – branitelja i civila iz Domovinskog rata koji se vode kao nestali.

 

najčitanije