Dan ružičastih majica - Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

imp

Pink Shirt Day Dan Ružičastih Majica 2

Dan ružičastih majici, poznat i kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježava se posljednje srijede u veljači s ciljem podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja i promicanja kulture nenasilja i tolerancije među mladima posljednje srijede u veljači.

 

Ideja za ovaj dan potekla je iz Kanade 2007. godine, nakon što su dva srednjoškolca, David Shepherd i Travis Price, pokrenuli kampanju u znak podrške svom školskom kolegi koji je bio maltretiran zbog nošenja ružičaste majice. Odjenuo ju je u znak podrške majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Kako bi pokazali solidarnost, David i Travis su potaknuli svoje vršnjake da obuku ružičaste majice, stvarajući time snažan vizualni pokret protiv vršnjačkog nasilja.

 

Vršnjačkim nasiljem smatraju se ponavljajući postupci s namjerom izazivanja štete žrtvi, poput nanošenja boli, ponižavanja, isključivanja iz grupa i aktivnosti te širenja laži o žrtvi. U nasilju postoji neravnoteža moći, što ne znači nužno da osoba koja čini nasilje mora biti tjelesno jača – njezina moć može primjerice proizlaziti iz njezine veće popularnosti. Za razliku od vršnjačkog nasilja, u normalnim vršnjačkim sukobima nije izražena ta razlika u moći i sukobljene strane uspijevaju dogovorom riješiti sukob na obostrano zadovoljavajući način.

 

Uz nasilje uživo, sve je češće prisutno elektroničko nasilje (cyberbullying). Ono se odnosi na upotrebu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svrhe kao što su zadirkivanje, ponižavanja i prijetnje. Primjeri elektroničkog nasilja uključuju vrijeđanje i slanje poruka mržnje, otkrivanje osobnih informacija o drugima i sl. Takvo je nasilje jednako ozbiljno kao i drugi oblici nasilja.

 

Psihološka istraživanja pokazuju da vršnjačko nasilje dovodi do vrlo negativnih posljedica poput niskog samopoštovanja, slabijeg školskog uspjeha, anksioznosti i depresije, pa je nužno što prije reagirati na bilo kakvo nasilje, bilo da smo mu sami izloženi ili smo svjedočili nasilju nad nekim drugim.

najčitanije