U Glini održana preventivna akcija „SuPER- Nasilje ne stanuje ovdje“

imp

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica ili Dan prevencije vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, Projektom građanskih prava Sisak, te uz potporu Ravnateljstva policije u Glini, koje je potresom pogođeno područje, provela je preventivnu akciju pod nazivom „SuPER- Nasilje ne stanuje ovdje“ s ciljem senzibilizacije građana, a posebice djece i mladih o štetnosti međuvršnjačkog nasilja i stvaranja ozračja nulte tolerancije za međuvršnjačko nasilje.
U aktivnosti su sudjelovali učenici 6. razreda Osnovne škole Glina, a ovaj značajan datum u zajednici na susretu u Glini obilježilo je sudjelovanje oko 15 učenika i više od 50 sudionika odrasle životne dobi.

ružičaste majice 5 ružičaste majice 4 ružičaste majice 3
„Kako zbog panedmije COVID-19, tako i zbog potresa nije moguće ostvariti kontakte sa školama, te smo odlučili ovogodišnje obilježavanje posvetiti roditeljima jer značajan dio nasilja potiče upravo iz odgojnih stavova i metoda.
Predstavnici policije osigurali su razne promotivne materijale: majice, privjeske i sl., a mi iz Građanske inicijative i PGP-a sačinili smo simbolične ružičaste majice od kartona na drvenim štapićima na kojima su razne poruke usmjerene roditeljima, a u svrhu ovog našeg razgovora izdvajam neke od njih:
– Materijalne stvari, koje su popularna zamjena za neprovedeno vrijeme s djetetom, nisu dovoljne da zadovolje prvobitne ljudske potrebe za normalnim životom i razvojem djeteta bilo koje dobi.
– Za roditeljstvo je važno imati izgrađenu osobnost i odnos prema životu.
– Najčešće je i najdojmljivije usvajanje znanja iz nenamjernog odgoja, kada dijete u suživotu s roditeljem preslikava njegove postupke u različitim situacijama i sjedinjuje ih u vlastito iskustvo.
– Roditeljski autoritet se stječe znanjem i dosljednošću u provedbi odluka.
– Najbolja definicija odgoja je disciplina uz puno ljubavi.
Govoriti o prevenciji nasilja bilo koje vrste, promicati mir i dijalog potrebno je svakog dana u životu. Situacije kao što su pandemija COVID-19 i potres ne smiju potisnutu ove teme iz svakodnevnog djelovanja. Posljedice doživljenog traumatskog stresa reflektiraju se i na naše mentalno zdravlje, a nagomilano nezadovoljstvo, osjećaj jada i bespomoćnosti može rezultirati i agresivnim ponašanjem i to u svim dobnim skupinama. Jednostavno dođe do manjka strpljenja, manjka suosjećanja za druge i samo trenutak je dovoljan da se pređe ona kontrolirana socijalna granica i dođe do nasilja. Zato je važno pozitivno djelovati, razgovarati o nasilju, ali i o pozitivnim oblicima ponašanja kao što su razumijevanje, tolerancija, zajedništvo, prijateljstvo, suosjećanje, podrška i sl. Sva opisana ponašanja mogu se naučiti i važno ih je u životu kontinuirano razvijati.“, pojasnila je Poredoš Lavor, te zahvalila svim partnerima, suradnicima i sudionicima na aktivnom sudjelovanju na ovom susretu.

ružičaste majice 2 ružičaste majice 1
Ova aktivnost dio je projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

najčitanije