„Baština u novom ruhu“ Udruge invalida rada grada Siska

imp

“Baština u novom ruhu” naziv je radionice koju u sklopu europskog projekta „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“ organizira Udruga invalida rada grada
Tena radionice je „Šlinga“, pojašnjava nam Jasminka Luketić Domitrović, voditeljica projekta.
„Šlinga je tradicionalna tehnika veza koja se koristila za urešavanje tekstilnog rukotvorstva.
Sam vez dobio je ime po kardinalu Richelieu koji ga dovodi u Francusku kako bi naučio lokalno stanovništvo da sami rade a to se proširilo i do slavonskih sela koja tradiciju šlinganja njeguju od kraja 19. stoljeća.
Naravno da se osim Slavonije, šlinga njeguje i na Banovini. Posebno sada u 21. stoljeću doživljava svoj vrhunac kao Etno modni dodatak suvremene odjeće.
Na radionici će biti i predsjednica Udruge Đeram Kata Perković iz Dragotinaca koja će nas upoznati s radovima i kreacijama odjeće na temu šlinge koje su imale priliku predstaviti 2018. godine na Međunarodnoj izložbi „Rukama žena“ radova žena jugoistočne i istočne Europe u Strasborug-u.
Sretni smo što u temi radionice „Baština u novom ruhu!“ možemo predstaviti i pozdraviti ravnateljicu Interpretacijskog centra Banovine Martinu Mladenović koja će nam predstaviti Bojanku nastalu kao plod istraživanja baštine na Banovini i primjene u 21. stoljeću.
Projekt „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“ koji provodi Udruga invalida rada grada Siska ima za cilj razviti i unaprijediti socijalne sadržaje na području grada Petrinje i upravo ovom 7. radionicom „Baština u novom ruhu!“ suradnjom s Udrugom Đeram i Interpretacijskim centrom Banovine to i ostvarujemo!
Istaknuti ćemo još kako je Projekt „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“ sufinanciran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine koji ima za cilj poticati socijalnu koheziju u Hrvatskoj i na području socijalnog uključivanja.“, rekla je Luketić Domitrović.
Radionica u Hrvatskom domu Petrinji (velika učionica) počinje u utorak, 20.listopada, u 9 i traje do 15 sati.

7.radionica_poziv_naslovnica (1)

najčitanije