Pažur: „Osobe s invaliditetom društvu mogu dati puno“

imp

Nacionalni Dan Invalida Rada 1

U Hrvatskoj se 21.ožujka obilježava kao Nacionalni dan invalida rada. Spomen je to na 262 rudara stradalih na radnom mjestu u teškoj rudarskoj nesreći u Belgiji.

 

Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno upravo zbog upoznavanja i razvijanja osjetljivosti šire javnosti na prava i interese invalida rada, kako bi se ostvario visok stupanj prepoznatljivosti i ukazalo na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

Udruga invalida rada grada Siska djeluje više od 50 godina i trenutno broje preko 500 članova, ali taj se broj iz godine u godinu mijenja, rekla nam je Branka Pažur, predsjednica Udruge invalida rada grada Siska, danas na Tržnici Kontroba gdje su obilježili svoj dan kako bi ukazali na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

U Sisačko – moslavačkoj županiji ima 3.439 invalida rada od ukupnog broja osoba s invaliditetom kojih je 27.103.

‘Više od deset godina obilježavamo ovaj dan kako bi upoznali građane s problematikom invalida, da ih senzibiliziramo i da invalidi ne budu stigmatizirani, da znaju da mogu dati društvu puno’, rekla je Pažur.

Upravo zato treba razbijati predrasude, ali i informirati osobe s invaliditetom koje u velikom broju ne ostvaruju sva svoja prava jer ih ne poznaju dobro. Ekipa iz Udruge invalida rada grada Siska podijelila je letke i brošure sa svim potrebnim informacijama te maćuhice.

Zamjenik župana Mihael Jurić je ovom prigodom zahvalio Udruzi invalida rada grada Siska na kontinuiranom radu i stalnim aktivnostima. Dodao je kako ovakve udruge najbolje poznaju stanje na terenu i predstavljaju dragocjen izvor informacija prema kojima se mogu formirati programi i projekti Sisačko-moslavačke županije.

 

Više informacija o njihovom radu možete pronaći na njihovoj web i FB stranici.

najčitanije