Završio projekt ”Zaželi u Sisku” Udruge invalida rada grada Siska

imp

Civilno društvo podrazumijeva da građanke i građani, u različitim skupinama, inicijativama i organizacijama, pa i individualno, uključivanjem u javni politički prostor zastupaju različite interese i vrednote. Civilno društvo prostor je inicijative i slobode, ali i djelovanja u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka.
Udruge kroz obavljanje najrazličitijih društveno važnih djelatnosti, u velikoj mjeri preko volonterskog rada, lokalno i nacionalno, ali i na EU razini daju značajan doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija i obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, sporta, itd.

Jedna od njih koja djeluje na području našeg grada, ali i cijele županije je Udruga invalida rada grada Siska.
Udruga djeluje više od 50 godina, a petstotinjak aktivnih članova ove udruge svakodnevno odrađuje niz aktivnostima uključujući se u sve značajne akcije koje provode i druge udruge civilnog društva. Jedan od projekata koji su provodili, koji su bili uključeni njihovi članovi, ali i osobe koje su zaposlili je projekt Zaželi u Sisku.

 

Projekt je dio operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. te je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2.405.175,00 kuna, a Udruga ga provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područni ured Sisak, Centrom za socijalnu skrb Sisak, Centrom za socijalnu skrb u Petrinji te Udrugom žena Gora-Sibić.
Kroz njega su pomagali starijim i nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom i svima kojima je pomoć bila potrebna, kaže Branka Pažur predsjednica Udruge.
„Na projektu je zaposleno 13 djelatnica kroz čije je usluge pomoći u kući, od početka projekta 2020. godine, prošlo ukupno 96 korisnika na području Siska, Petrinje i Gline. Usluga pomoći u kući odnosi se na pomoć pri osobnoj i stambenoj higijeni korisnika, pomoć u kućanskim poslovima, brigu o korisnicima i njihovom zdravlju (uključujući pribavljanje lijekova, davanje propisane terapije i pratnje liječniku) te pomoć pri nabavljanju namirnica i pripremanju obroka. Djelatnicama je zbog uvjeta rada i pandemije koja nas je zahvatila još na početku omogućena sva potrebna zaštitna oprema kao što su maske, rukavice te dezinfekcijska sredstva.“, istaknule su to na završnoj konferenciji voditeljica i i koordinatorica projekta.

 

Osnaživanje teže zapošljivih žena i omogućavanje njihovog zapošljavanja na poslovima podrške starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom, bio je jedan od ciljeva ovog projekta, a neke od korisnica, Veronika Marković i Dušanka Crnković, ističu kako se nadaju da će se nastaviti jer iako je Projekt Zaželi bio prvenstveno projekt aktivne politike zapošljavanja, ne socijalne usluge, na kraju je postao značajan za razvoj socijalne usluge toliko potrebne njima kao starijim građanima.

 


Dodajmo kako su u sklopu projekta djelatnice pohađale i uspješno završile tečajeve za gerontodomaćice i njegovateljice u Učilištu Magistra, a nekoliko ih se odlučilo završiti i vozački ispit u autoškolama Kotva i Ćosić.

U sklopu projekta izraženi su u promotivni materijali – deke, majice, majice s kapuljačom, boce, notesi, olovke i USB stickovi koji su podijeljeni svim korisnicima tijekom trajanja projekta.
„Udruga invalida rada grada Siska ponosna je što je bila dio ovog projekta i što je svojim članovima i koji to nisu na taj način pomogla barem malo u njihovim svakodnevnim potrebama te što smo pomogli i zaposlenim ženama steći radno iskustvo koje će moći primjenjivati u daljnjim poslovima.”, poručuju iz Udruge invalida rada grada Siska.

najčitanije