U sklopu treće faze „Zaželi“ uručeno 15 ugovora vrijednih više od 14 milijuna kuna

imp

15 ugovora vrijednih više od 14 milijuna kuna uručeno je ovoga tjedna za projekte koji se provode u sklopu Poziva „Zaželi“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda.
Provedbom tih 15 ugovora omogućit će se zapošljavanje 252 žene, koje će pružati uslugu potpore i podrške za 1 602 starije i nemoćne osobe u svojim zajednicama u sljedećih šest do osam mjeseci.
Prilikom dodjelu ugovora resorni ministar Marin Piletić je naglasio kako se uz važan segment zapošljavanja žena, kroz Zaželi potiče i socijalno uključivanje, povećanje razine kvalitete života i skrbi za brojne starije i nemoćne osobe.

„Na kraju 2022.godine uspjeli smo zbog odluka Vlade Republike Hrvatske, prve u svibnju, a potom druge u rujnu, osigurati 445 milijuna kuna kako bi se između jednog financijskog razdoblja do uspostave novog, financirala usluga “Zaželi”, odnosno pomoć u kući za naše starije i nemoćne. S ovom trećom fazom na području Sisačko-moslavačke županije omogućeno je 500 radnih mjesta gerontodomaćica i pružanja usluga pomoći u kući za više od 3000 naših starijih i nemoćnih. Ovaj projekt zaista život znači u ruralnim krajevima Hrvatske, ne samo u ruralnim, nego i urbanim dijelovima Hrvatske iz razloga što kapaciteti domova za starije nipošto nisu dostatni u odnosu na potrebe i ovo je najbolja prevencija institucionalizacije, odnosno trajnog smještaja u domove. Omogućavanje da naši stariji ostaju u svojim domovima i da upravo kroz ovaj program, koristeći europska sredstva, zapošljavamo dugotrajno nezaposlene žene i omogućavamo ovu uslugu“, rekao je ministar Piletić najavljujući nastavak programa i u narednom razdoblju.

 

marin piletić 1

 

„Danas smo sa Siskom podijelili sve ugovore iz treće faze. Početkom sljedeće godine krećemo s novim pozivima kroz Europski socijalni fond plus, odnosno program „Učinkoviti ljudski potencijali“ gdje smo predvidjeli da sljedeći ugovori za projekt „Zaželi“ traju tri godine. Obzirom da je ovo poseban program kojeg Hrvatska zaista promovira sa svojim susjedima i partnerima u EU kao dobar model deinstituciolizacije, mi smo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurali 370 milijuna kuna te ovih dana raspisali javni poziv jedinicama lokalne samouprave, ali i županijama, koje pozivamo da u tim projektnim prijavama budu partneri gradovima i općinama, kako bi se izgradili centri za starije koji će uz smještajne kapacitete za one starije koji su u potpunosti ovisni o tuđoj pomoći i njezi pružati i izvaninstitucijske usluge, pomoć u kući, dakle nadogradnja programa „Zaželi“ – omogućavanje prehrane, dostava obroka i čitav niz usluga kojim bi aktivirali te naše starije koji mogu boraviti u svojim domovima, da imaju aktivan društveni život i da im ti centri posluže kao prevencija trajnog smještaja“, rekao je Piletić te pozvao sve da se pripreme za sljedeću financijsku perspektivu.

 

marin piletić 2

 

„Zamolio bih i sve vas nositelje ovih projekata da se svakako pripremite za sljedeću financijsku perspektivu. Do 2027. imamo dovoljno europskih sredstava za iskoristiti, tako da budete spremni za prvi poziv koji će biti početkom iduće godine, ali isto tako da se licencirate za pružanje socijalnih usluga i da u suradnji s našim centrima za socijalnu skrb – od 1. siječnja Hrvatskim zavodom za socijalni rad – pružate usluge pomoći u kući putem ugovora i putem rješenja Centara za socijalnu skrb. Na taj način omogućavate kontinuitet, dugotrajnost i održivost samog ovog projekta“, poručio je ministar.

 

ivan celjak zaželi

 

Čestitajući potpisnicima ugovora na tome što su se odlučili javiti na poziv „Zaželi“, Ministarstva nadležnog za socijalnu skrb, župan Ivan Celjak kazao je kako je riječ o hvale vrijednom programu, naročito na području naše županije koja ima velik udio starijih stanovnika u populaciji.

„Upravo na području naše županije najbolje se vidi ostvarenje dva glavna cilja ovog programa, a to je zapošljavanje teže zapošljivih žena i naravno skrb o našim sugrađanima starije životne dobi, osobito naših sugrađana koji žive na ruralnom području. U našoj županiji imamo više od 25 posto stanovnika koji su stariji od 65 godina i veliki broj tih naših sugrađana živi na ruralnom području. Zato je ovaj projekt izvrstan za područje Sisačko-moslavačke županije. Iskoristio bih ovu priliku i zahvalio ministru Piletiću i Vladi Republike Hrvatske na omogućavanju zapošljavanja 252 žene na području Sisačko-moslavačke županije i na skrbi za 1602 krajnja korisnika. Naravno i korisnicima koji su se prijavili na poziv nadležnog Ministarstva, jer na njima je najveći teret posla“, kazao je Celjak.

 

zaželi 10

 

Ugovori su uručeni Zakladi „Ivanova kuća“ za projekt „Osnaži se i pomozi“, Hrvatskom Crvenom križu – Gradskom društvu Crvenog križa Glina za projekt „Zaželim i ostvarim III“, Općini Donji Kukuruzari za projekt „Solidarnost na djelu III“, Općini Majur za projekt „Zaželi i one su tu“, Društvu „Doro“za projekt „Ispunjena želja – faza III“, „Adri Hrvatska“, adventističkoj agenciji za pomoć i razvoj za projekt „Nisi sam“, Hrvatskom Crvenom križu – Općinskom društvu Crvenog križa Dvor za projekt „Zaželi – želim više“, Hrvatskom Crvenom križu – Gradskom društvu Crvenog križa Novska za projekt „Aktiviraj se i pomozi 2“, Udruzi za razvoj lokalne zajednice „Iskra“ Sisak za projekt „Novi početak – faza III“, Općini Topusko za projekt „Zaželi Topusko II“, Općini Lipovljani za projekt „Zaželi i ostvari III“, Zakladi „Sandra Stojić“ za projekt „Žene su snaga zajednice – faza III“, Gradu Hrvatska Kostajnica za projekt „Biti i pružiti, željeti i ostvariti u Gradu Hrvatska Kostajnica“, Hrvatskom Crvenom križu – Gradskom društvu Crvenog križa Kutina za projekt „Program zapošljavanja žena u Gradu Kutini i Općini Velika Ludina – faza III“ i Gradu Popovači za projekt „Zlatne žene za zlatnu dob – faza III“.

 

zaželi 19

 

U ime svih korisnika, zahvalila je Alberta Cestarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina.
„Sretni smo zbog Faze III i da se konačno okrenemo nekim boljim vremenima i brizi za naše starije i nemoćne. Mogu vam sigurno poručiti ovdje u ime svih, da smo spremni za novo financiranje, tako da već imamo pripremljene projekte i veselimo se nastavku suradnje“, kazala je Cestarić.

 

zaželi 20

 

Podsjetimo u sklopu prve i druge faze Programa Zaželi samo u Sisačko-moslavačkoj županiji provedena su 54 projekta ukupne vrijednosti više od 132 milijuna kuna.

Foto: Sisak portal

najčitanije