Stožer za obranu RNS o planovima MOL-a da 2019. ugasi sisačku rafineriju

imp

261020211635241497.jpeg

Stožer za obranu RNS obavještava medije o novom vidu pritiska na radnike rafinerije nafte u Sisku.
„Dok su radnici koristili godišnje odmore, u Ini su pojedine službe radile punom parom. Samo 23 dana nakon zatvaranja postrojenja FCC u Sisku, donesen je prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku. Iako su prezentiravši ovakav “krnji” način rada rafinerije tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022. godine i usprkos tome što su prezentirali da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju Ine od strane MOL-a? Navode se, u dostupnim nam podacima elektronske pošte, dva moguća scenarija u razdoblju od 5 mjeseci.
Stožer stoga upozorava i javno pita:
– Da li je Vlada Republike Hrvatske upoznata sa ovim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski Mol bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u upravi?
– Ako je Vlada RH upoznata sa ovim planovima, znači li to da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine, a savjetnici su samo još jedan u nizu načina za pranje novca?
– Zašto Vlada RH ne želi primiti predstavnike Stožera, poslušati i proučiti podatke koje posjeduju, a koji nedvojbeno ukazuju kako se radi o manipulacijama u poslovanju rafinerije u Sisku?
– Pet godina upozoravamo, predvidjeli smo sve planove i poteze MOL-a. Zašto nas Vlada RH ne vidi kao ozbiljne partnere u borbi za opstojnost INA-e i opstojnost energetske neovisnosti u cjelini?
Stožer za obranu RNS je u veljači i ožujku mjesecu ove godine upozoravao u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku, što se ovim dopisima i potvrđuje. Odluka nije donesena i nije još kasno za zauzeti državnički stav, a Vlada RH još može pokazati da je ravnopravni partner sa drugim suvlasnikom Mol-om.
Unazad skoro pet godina Stožer iz Siska upozorava o svim nepravilnostima unutar najveće nacionalne kompanije. Danas, godinama poslije, mi smo pred realizacijom izvoza hrvatske nafte, pred gašenjem rafinerijske prerade u RH, a u konačnici i gubljenju energetske neovisnosti naše Domovine.

Stožer za obranu RNS poziva Vladu RH i sve institucije na ubrzanu aktivnost, razgovore i pregovore, te i dalje stoji na braniku energetske stabilnosti i neovisnosti Republike Hrvatske.“, stoji u priopćenju Stožera.

stožer mol 2

najčitanije