Sindikati mirim prosvjedom tražili svoja prava

st

Sindikati gradskih trgovačkih društava održali su mirni prosvjed ispred Gradske vijećnice uoči sjednice Gradskog vijeća. Predstavnici sindikata prosvjed su najavili nakon neuspješnog pokušaja mirenja, a prosvjeduju, kažu, zato što ne nailaze na konstruktivan pristup pregovorima oko kolektivnog ugovora.
‘Naša prava se ne uvažavaju, naši ugovori su umanjeni i ispod zakonskih osnova. Ovaj prosvjed koristimo kao legalno sredstvo pritiska na drugu stranu kako bi ostvarili svoja prava’, rekao je Mirsad Ibrišević, sindikalni povjerenik Gradskih groblja Viktorovac. Dodao je kako cijena vode i ostalih komunalija ne ovisi o njima, već o gradskim vijećnicima.
‘Danas smo pokušali utjecati na njih da oni kao oporba u Gradskom vijeću pokušaju nešto učiniti. Podršku smo dobili, vidjet ćemo je li ta podrška deklarativna ili stvarna’.
Potom je uslijedila sjednica Gradskog vijeća. Predstavnici sindikata dobili su dopuštenje da sjednicu prate iz vijećničkih klupa. Već je na aktualnom satu uslijedilo pitanje vezano uz kolektivne ugovore.

[pro_ad_display_adzone id=”8958″]

‘Tužno je što nitko ne pita 5000 Siščana koji su na Zavodu za zapošljavanje što oni misle i kakv bi oni kolektivni ugovor htjeli. Bi li oni bili zadovoljni s radnim mjestom, redovitom plaćom, poštivanjem Zakona o radu i ispunjavanjem njihovog ustavnog prava da rade i da svojim radom prehranjuju svoju obitelj. Bi li povrh toga tražili kolektivni ugovor koji je u inicijalnom prijedlogu sindikata uvelike premašio prava kolektivnog ugovora iz 2008. godine kad je gradski proračun bio puno bolji nego danas’, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, te dodala kako se ovdje radi o takvoj vrsti pregovaranja u kojem se o njezinom prijedlogu kolektivnog ugovora nije raspravljalo, već su sindikadi odmah prekinuli pregovore. Iz tog razloga, tvrdi, propali pregovori nisu njezina krivica.

najčitanije