"Danas je biti radnik teško, a biti sindikalist još teže"

imp

261020211635280278.jpeg

[pro_ad_display_adzone id=”10155″]

Sindikati su središnji skup, umjesto u Zagrebu, organizirali u Sisku, gradu koji je proteklih godina postao simbolom propadanja gospodarstva i gubitka radnih mjesta, gradu u kojemu je od početka Domovinskog rata nestalo 30.000 radnih mjesta. Propale su tvrtke poput Željezare, Herbosa i Segestice, a sudbina Rafinerije vrlo je neizvjesna.

Njima su se priključili i predstavnici sindikata okupljenih oko Rafinerije Sisak i Petrokemije Kutina ( INAŠ, EKN – Rafinerija nafte Sisak i EKN – Petrokemija Kutina).

U svom obraćanju okupljenim sindikalistima na prostoru ispred Velikog kaptola Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, kazao je kako je danas teško biti radnik “Danas je biti radnik vrlo teška uloga u ovoj zemlja a biti sindikalist još teža. Zato sam sretan da se pet sindikalnih središnjica odlučilo na tzajednički prosvjed na ovom prostoru.”

Pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost s INOM na dnevnom redu, te premijera Milanovića da u hrvatskom nacionalnom interesu preuzme upravljanje nad INOM. “Ništa vam ne smije gospodo političari biti  važnije od toga, a vi se već bavite izborima, opet  i opet. Jedni samo što su završili vi opet priželjkujete druge, a mi gospodo gubimo Hrvatsku.” – ističe Sekulić i poziva na radničko ujedinjenje “Moramo zadržati neovisnost i moramo se boriti, dužni smo to sebi i svojoj djeci”

Lider sindikata Petrokemije Kutina, Željko Klaus, rekao je da nam ovakvi mirni prosvjedi ne trebaju ” Svaki sljedeći prosvjed mora biti prosvjed građanskog neposluha i moramo počet pravit probleme u ovoj državi.”

Obično se oko važnijih obljetnica iz Domovinskog rata govori o tome tko je i gdje stvorio Hrvatsku, napominje Klaus , ističiući kako su Hrvatsku stvorili radnici i sirotinja “Ovu državu u kojoj danas živimo je stvorila hrvatska sirotinja i radnici. Zato što su 80 % hrvatskih branitelja bili radnici i sirotinja. Imam to pravo reći jer sam pet godina nosio odoru HV-a.”

Klaus napominje kako je protiv privatizacije Petrokemije, jer ona znači nove otkaze i propast te industrije ” Točno u ovo vrijeme prije dvadeset godina sam puzao u blizini Jasenovca, i bilo me je strah i mislio sam da je to najveći strah koji ću doživjeti u životu. Prevario sam se. Danam me je više strah reći da se protivim privatizaciji Petrokemije.” – rekao je Klaus i poručio sindikalnim središnjicama da se treba krenuti u akciju – “Gospodo , hvatajte se posla i idemo u akcije”.

najčitanije