"Za spas industrije i radnih mjesta"

imp

[pro_ad_display_adzone id=”10155″]

Praznik rada, 1. svibnja, pet sindikalnih središnjica odlučilo je danas obilježiti u Sisku- kako kažu gradu simbolu propadanja industrije i gubitaka radnih mjesta. Sindikati su tako središnji skup, po prvi puta organizirali u drugom gradu a ne u Zagrebu.

U prosvjednoj povorci u Sisku je sudjelovalo oko 2 tisuće ljudi a na Trgu bana Josipa Jelačića, točnije kod Velikog kaptola okupljenima su se obratili sindikalisti. Poslali su snažnu poruku Vladi.

“Spasite industriju, preostalu u Hrvatskoj i spasite radna mjesta” – rekao je to Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, dodajući kako nisu u Sisak došli oplakivati izgubljena radna mjesta. ” Danas smo ovdje da radnicima Ine kažemo morate  nastaviti svoj rad, ne smiju vas zatvoriti, morate nastaviti proizvodnju  nafte u Hrvatskoj. Danas smo ovdje isti tako da jasno kažemo da je u ovoj županiji i Petrokemija koja unatoč svim problemima ima perspektivu. Valjda u Hrvatskoj ima dosta poljoprivrede za koju Petrokemija treba raditi.”

Pet sindikalnih središnjica odlučilo je figurativno Vladi okrenuti leđa jer oni ističe Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske to stalno rade građanima ” Trebamo okrenuti leđa ovoj vlasti koja je okrenula već odavno leđa svome narodu. Vrijeme je da preispitaju što rade.”

Pozvali su Vladu da spasi industriju i one tvrtke koje su u pretežno državnom vlasništu, koje napominje Novosel još uvijek stignu spasiti. Poručili su dvjema najvećim hrvatskim strankama  SDP-u i HDZ -u da im je dosta laži i   prepucavanja “Dosta je bilo vaših predizbornih laži, dosta je bilo vaših međusodnih prepucanaj s kojima nas zabavljate svakodnevno. Prijeđite konačno s riječi na djela.” – poručio je Mladen Novosel.

Premijera Milanovića koji se pohvalio smanjenjem nezaposlenosti usporedili su s iluzionistom Davidom Copperfieldom ” Svi ćemo se sjetiti na ovome mejstu velikog iluzionista Davida Copperfielda koji je uspio da nestane zrakoplov. Međutim još veći iluzionista od njega je predsjednik ove Vlade Zoran Milanović koji je uspio da negdje nestane 55 tisuća radnika, odnosno 55 tisuća nezaposlenih.” – istaknuo je Krešimir Sever.

Sindikati kažu kako su oni ti koji će odlučivati  o prijevremenim izborima, ulica je ta koja će  naglašava Ozren Matijašević predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, o tome odlučiti  “Poruka, s kojom trebamo zaključiti današnji skup i na tome svakodnevno radit je – Ulica i ništa drugo – jer ulica mora rezultiurat sa izvanrednim izborima. Kakvi datumi koji se špekuliraju u javnosti, svaki dan ostanka na vlasti ove politike je šteta koju nećemo moći popraviti.”- rekao je Matijašević.

Kažu oni na to imaju pravo, imaju pravo odlučiti o svojim radnim mjestima i svojoj budućnosti.

Dodajmo za kraj kako sindikalne podjele prvosvibanjskog graha nije bilo, jer su sindikati odlučili sredstva koja bi potrošili za to darovati SOS Dječjem Selu Lekenik.

najčitanije