Mladen Novosel (SSSH): 'Treba spasiti ovo malo industrije što je u Hrvatskoj ostalo!'

sisakportal-hr

261020211635280445.jpeg

[pro_ad_display_adzone id=”10155″]

Predstavnici hrvatskih sindikalnih središnjica i predstavnici sindikata okupljenih oko sisačke Rafinerije predstavili su javni prosvjed najavljen za petak, kad se povodom Praznika rada okupljaju upravo u našem gradu, i to pod sloganom ‘Za spas industrije i radna mjesta’.
Radi se o premještanju središnje proslave iz zagrebačkog Maksimira u Sisak. Okupljanje je od 9 sati, a nakon 10 sati formirat će se prvosvibanjska povorka koja će krenuti sisačkim ulicama prema Velikom kaptolu, centralnom mjestu obilježavanja Praznika rada.
‘Očekujemo da će nam se pridružiti građani Siska i okolice, da formiramo kolonu i pošaljemo poruku cijeloj Hrvatskoj za spas industrije i radna mjesta’, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te dodao kako Sisak nije slučajno odabran za domaćina ovogodišnjeg središnjeg obilježavanja Praznika rada.
‘Sisak je 1990. godine imao oko 30.000 zaposlenih. Oko 15.000 ljudi radilo je u Željezari, od koje je danas ostalo nekoliko mali društava s ograničenom odgovornošću s maksimalno 800 zaposlenih. Što reći o Herbosu, o Sisciji i mnogim drugim tvrtkama koje u Sisku više ne postoje’ rekao je Novosel, te poslao jasnu poruku Vladi Republike Hrvatske.
‘Ako ste već odabrali 3. siječanj za izbore, imate dovoljno vremena da spasite Rafineriju, Petrokemija Kutina i mnoge druge tvrtke u Hrvatskoj, što niste učinili u protekle 3 godine.’
Krešmir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, rekao je kako je umjesto u Sisku, ovaj prosvjed mogao biti u bilo kojem gradu u Hrvatskoj, jer je stanje svuda isto.
‘Sisak smo odabrali zbog simbolike koja je u nekim boljim vremenila značila da je ovo jedan snažan, industrijski razvijen grad. Danas je činjenica za ovaj dio sasvim drugačija, brojevi o nezaposlenosti su za grad i županiju poražavajući’, rekao je Sever.
Predrag Sekulić, izvršni sindikalni povjerenik Sindikata naftne djelatnosti INAŠ, naglasio je kako vjeruje da radnici mogu napraviti pozitivan pomak u hrvatskom društvu koji, kaže, politici ne uspjeva, te pozvao sve da im se pridruže u što većem broju.
‘Sve građane i radnike pozivamo u Sisak, grad hrvatskih pobjeda. Od 1593., preko 1941., pa sve do 1991. godine, a ako je potrebno neka i ovo prvosvibanjsko okupljanje bude početak jedne nove pobjede’, rekao je Sekulić
Organizatori očekuju oko 1500 prosvjednika iz svojih redova, a vjeruju kako će stvaran broj okupljenih biti puno veći. Ključan potez za poboljšanje stanja industrije u Hrvatskoj očekuje se ipak od Vlade.
‘U predizbornoj smo godini, važno je samo kada će biti izbori, kao da ništa drugo nije važno. Imamo poruku i za postojeću Vladu, ali i za onu buduću, neovisno o tome kome će građani dati povjerenje – treba spasiti ovo malo industrije što je u Hrvatskoj ostalo’, zaključio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

najčitanije