Održan prosvjed protiv zatvaranja Rafinerije

st

261020211635287247.jpeg

U srijedu, 01. listopada održan je prosvjed radnika INA Rafinerije nafte Sisak. Transparent na čelu povorke ukratko je sažeo poruku radnika radnika – NE DAMO RAFINERIJU NE DAMO INU!

Prosvjednici su se okupili ispred sisačke Biskupije u 16 sati, da bi potom krenuli ulicama grada prema Gradskoj tržnici.
Osim radnika rafinerije, u povorci su bili i mnogi građani koji su im odlučili dati podršku.
Okupljenima su se na tržnici obratili predstavnici radnika i sindikata, a svi se slažu u jednom – zatvaranje INA-e bio bi prevelik udarac za Sisak, ali i za Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo.

‘Nećemo dozvoliti da sav znoj, suze i krv budu uzaludni i da se, nakon svega što smo proživjeli na ratom opustošenom području, ostanemo na ulici i u okruženju koje nama i našoj djeci ne nudi nikakvu egzistenciju’, rekao je Ibrahim Novljaković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata INA Sisak.

Prosvjed je pokazao da radnici ne odustaju i da će se boriti za svoja radna mjesta i egzistenciju svojih obitelji. Rasprodaja hrvatskih dobara, kažu, ne smije biti rješenje.

‘Za koliku bi otpremninu trebali prodati INA-u Sisak i Hrvatsku? Dosad je bio običaj da se za čuvanje državnog proračuna prodaje ‘obiteljsko srebro’, INA. Posljedica pogrešnih odluka su nezaštićeni radnici, mladi ljudi kojima se oduzima pravo na rad i budućnost u Hrvatskoj. Rafineriju nisu mogli ugasiti niti granatama – vatre i požari su bili oko nas, a mi smo radili. Nismo bbježali u skloništa, jer Rafinerija ne morala raditi. Danas u Hrvatskoj svi gledaju svoj interes, a interese Hrvatske i INA-e nitko ne štiti, a zašto? Da bi MOL uvozio svoje gorivo, da bi nestale hrvatske rafinerije’, rekao je Zdravko Dužić iz Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta.

Iz stožera također poručuju kako je cilj prosvjeda zaustaviti gašenje Rafinerije nafte Sisak i njezino pretvaranje u skladište naftnih derivata iz Mađarske. To je, kažu, nužno, kako bi se spriječilo otpuštanje radnika Ine, izdvajanje poslova iz Ine, i na koncu, ugrožavanje nacionalnih interesa.
Prosvjednicima se obratila i Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ.
‘Zatvaranje Rafinerije Sisak nije samo prijetnja obiteljima i radnicima Rafinerije, nego i svim radnicima INA-e, svim građanima Siska i regije, kooperantima, lokalnoj zajednici, mirovinskom i zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske, burzi nezaposlenih i državnom proračunu. To je šamar pravosuđu Republike Hrvatske. Sada pod svaku cijenu žele provesti završni scenarij koji vodi brzom i sigurnom uništenju rafinerijske prerade i cijele INA-e, nazivajući ga, paradoksalno, najboljim kompanijskim interesom’, zaključila je Rilović.

najčitanije