Kroz projekt „Ispunjena želja“ podršku primalo preko 100 korisnika

imp

Društvo Doro u završnoj je fazi projekta „Ispunjena želja“, koji se provodi unutar Poziva na dodjelu projektnih prijedloga „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ , financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Projekt traje 30 mjeseci, odnosno od 18. lipnja 2019. do 18. prosinca 2021. godine.

 

Projekt „Ispunjena želja“ vrijedan je 2.231.675,00 kn, a iznos EU potpore je 100%. Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.
Ukupno 11 žena bilo je zaposleno je na poslovima podrške i pomoći starijim i nemoćnim osobama na 24 mjeseca. U projektu je podršku primalo preko 100 korisnika.

Zaposlene žene svojim su radom poboljšali kvalitetu života krajnjim korisnicima, pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala …), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju, prijevoz i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Projektom je krajnjim korisnicima osigurana izvaninstitucionalna skrb i pružena mogućnost ostanka u vlastitom domu čime se pridonijelo dostojanstvu življenja starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Osim pomoći i podrške krajnji korisnici dobivali su svaki mjesec i pakete sa higijenskim potrepštinama te zaštitnu opremu za zaštitu od Covid -19.

Program „Zaželi“ namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a uvjeti za zapošljavanje bili su nezaposlenost i najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje.
Uz rad u projektu, žene su dobile i besplatno obrazovanje . Njih četiri završile su tečaj za Njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, šest ih se obrazovalo za zanimanje Cvjećar-aranžer a jedna je položila vozački ispit. Samim time povećale su svoju konkurentnost na tržištu rada te su svojim radom i aktivnostima poboljšale svoju materijalnu situaciju.

 

Projekt „Ispunjena Želja“ svim sudionicima bio je veliko iskustvo i izazov pogotovo u nepovoljnim uvjetima uzrokovanim pandemijom Covida 19 i potresom koji je pogodio našu županiju 29.12.2020.
„Zahvalili bi svim ženama koje su svakodnevno obilazile korisnike i u velikoj mjeri poboljšale kvalitetu njihova života iako su i same bile u nepovoljnom položaju obzirom su i njihovi domovi stradali u potresu. Nadamo se skorom nastavku nekog sličnog projekta i iskreno nam je žao što su žene koje su ostale bez posla i naših korisnika koje su ostali prepušteni sami sebi iako neslužbeno, vrijedne žene i dalje volonterski obilaze svoje korisnike i pružaju im i dalje pomoć i podršku.“, poručuju iz Društva Doro.

 

 

najčitanije