Društvo Doro uspješno provelo projekt „Zaželi - Program zapošljavanja žena“

367679041 7237739526242611 4955643870846578524 N

Društvo Doro završava fazu III provedbe projekta „Zaželi-Program zapošljavanja žena“ kojim se zapošljavaju teško zapošljive žene kako bi pomagale starijim i nemoćnim osobama. Ovaj projekt financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

 

„Cilj ovog projekta bio je omogućiti teže zapošljivim ženama i ženama s nižim stupnjem obrazovanja, na području grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, posao, u sklopu kojega će se brinuti o starijim i nemoćnim osobama. Ta ranjiva skupina žena su žene od 50 i više godina, žene s invaliditetom, liječene ovisnice, azilantice, žrtve obiteljskog nasilja ili trgovanja ljudima, povratnice s odsluženja zatvorske kazne, žene koje su izašle iz sustava socijalne skrbi, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice. Svaka žena radila je u svojoj lokalnoj zajednici, pružala podršku za najmanje 6 krajnjih korisnika u periodu od najmanje 6 mjeseci. Neke su imale i više korisnika jer je potreba zaista velika“, pojašnjava Vesna Podnar iz Društva Doro te dodaje kako su ukupno imali 159 krajnjih korisnika. Kroz projekt su osigurane i higijenske potrepštine koje su korisnici dobivali na mjesečnoj razini.

 

„Bilo je tu svakakvih aktivnosti, zaposlenice su odrađivale hrpu različitih poslova kako bi korisnicima pomagale u kućanstvu – čišćenje kuće, poslova oko drva, a korisnicima je bilo izuzetno važno da imaju nekoga na koga se mogu osloniti, tko im može pomoći,  da znaju da će im netko podići mirovinu, platiti račune ili jednostavno da imaju nekoga s kime će popiti kavu i popričati. Stvorilo se tu veliko povjerenje i prijateljstvo“, kaže Podnar.

 

Povratne informacije korisnika su pozitivne i traže da se projekt nastavi i dalje jer im je pomoć potrebna, a projektom su zadovoljne i zaposlenice.

 

„Rad u projektu pružio mi je osjećaj zadovoljstva jer mogu pomagati korisnicima kod svakodnevnih aktivnosti. Njihovo zadovoljstvo mojim posjetama me jako veselilo i ispunilo jer sam kod svih korisnika bila dobrodošla. Naravno, puno mi je značilo i u financijskom smislu jer kao nezaposlena osoba u mojim godinama, kada je već teže raditi neke poslove, ovaj je posao bio najbolji izbor“, navela je jedna zaposlenica. Iako je projekt završen, neke zaposlenice ističu kako su i dalje u kontaktu sa svojim korisnicima, kako ih i dalje obilaze i brinu o njima.

 

 

 

Velika potreba za nastavkom provedbe projekta

 

Kroz projekt su bile zaposlene 23 žene, a po završetku projekta, iz Društva Doro ističu kako se nadaju da će se projekt nastaviti provoditi čim prije. U projekt je bio uključen i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

„Znali smo da projekt ima određeni vijek trajanja, ali nastavit će se, kako je najavio resorni ministar Marin Piletić, i dalje. Iščekujemo novi javni poziv i vjerujem da će se kroz naredni period realizirati sam produžetak projekta. Projekt bi trebao trajati tri godine i samim time za žene pružiti sigurnost zapošljavanja i egzistencije, a puno će to značiti i za krajnje korisnike“, rekla je Irena Bušić predstojnica podružnice Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

„Znam da je broj korisnika koji trebaju pomoć daleko veći od onoga što ste mogli pružiti. Da ste imali još 20 žena, pozivi korisnika bili bi još brojniji. Korisnici su sretni i povratno smo doznali kako su zahvalni za svu pomoć, a posebno im je bila bitna ova komponenta da im netko dođe i samo s njima porazgovara“,  dodala je Dorotea Horvatinović iz sisačkog Centra za socijalnu skrb.

 

Izniman interes za ove aktivnosti pokazuje da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te neprofitne organizacije prepoznale u kojoj mjeri korištenje sredstava iz EU fondova može potaknuti i  ubrzati razvoj pojedinih lokalnih sredina. Žene svojim radom doprinose boljitku lokalnih zajednica, a istovremeno se krajnjim korisnicima – starijim i/ili nemoćnim osobama omogućava njima nemjerljiv osjećaj brige i skrbi.

 

najčitanije