Završen projekt „Samostalan život osoba s invaliditetom uz pomoć osobnih asistenata“

imp

Društvo Doro 4

„Samostalan život osoba s invaliditetom uz pomoć osobnih asistenata“ naziv je projekta kojeg je od lipnja 2019.godine provodilo Društvo Doro.

 

„ Projekt je odobren za financiranje iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 743.570,00 kuna. Bio je namijenjen osobama s invaliditetom koje su kroz period od dvije godine primale uslugu osobne asistencije. Partner u projektu bio je Savez udruga osoba s invaliditetom grada Siska.“, rekla je Vesna Podnar predsjednica Društva.

 

Cilj ovog projekta bilo je omogućiti socijalno uključivanje i život osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kao ravnopravnih građana naše lokalne zajednice.

 

U sklopu ovog projekta osigurani su osobni asistenti za dvije osobe s najtežim stupnjem invaliditeta, za koje su zaposlena dva osobna asistenta na pola radnog vremena.
U sklopu projekta osobni asistenti su sudjelovali i na edukaciji o tipovima invaliditeta, načinima podrške osobama s invaliditetom, komunikacije te isitne i zablude o osobama s invaliditetom kako bi što bolje i kvalitetnije pružili uslugu svojim korisnicima.

Osobni asistent je „produžena ruka“ osobi s invaliditetom, to je osoba koja osobi s invaliditetom pomaže pri osobnoj higijeni, hranjenju, u obavljanju kućanskih poslova, služi kao pratnja i pomoć u socijalnim aktivnostima i drugo. Time osobni asistent postepeno zamjenjuje ulogu roditelja koji su do sad jedini obavljali sve te poslove za osobe s invaliditetom. Na taj se način roditelje rasterećuje i omogućuje im se zaposlenje, a osobama s invaliditetom daje prilika za neovisno življenje.

 

„Kroz projekt “Samostalan život osoba s invaliditetom uz pomoć osobnih asistenata ” željeli smo ukloniti brojne prepreke s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, kao što su fizičke ili arhitektonske prepreke, psihosocijalne prepreke, institucionalne prepreke (obrazovanje, zapošljavanje) i prepreke u svakodnevnom životu, odnosno svakodnevnim zadacima koje osobe bez invaliditeta uzimaju zdravo za gotovo, a koje osobe s invaliditetom sprječavaju da aktivno sudjeluju u društvu. Pružanjem usluge osobne asistencije radimo na uklanjanju ovog problema za korisnike kojima je ta usluga najpotrebnija i uistinu omogućuje njihovo socijalno uključivanje i život kao ravnopravnih građana naše lokalne zajednice.“, istaknula je Podnar.

 

Podsjetimo, Društvo ‘Doro’ osnovano je s temeljnim ciljem aktivnog sudjelovanja u društvenoj i individualnoj skrbi za duševne bolesnike, osobe s invaliditetom, ranjive skupine i ovisnike, i to u slučajevima rehabilitacije i integracije.

najčitanije