Još jedan nizak udarac za sisačku Rafineriju

pm

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta putem medija upozorava javnost o novom potezu uništavanja procesa proizvodnje u RNS.
Plan prerade u ovom ciklusu proizvodnje je do 14.01.2015. Zbog činjenice da Rafinerija u Rijeci trenutno nije u procesu rada (duže vrijeme nema proizvodnje), a cijena nafte na tržištu se kreće oko 50 $/barel (nije bila niža od 2009. god), Stožer postavlja pitanje zašto i sa kojim ciljem se ne nastavlja proces proizvodnje u RNS, te tko je odgovoran za manjak pravovaljanje nabave i kupovinu nafte za rad RNS u zimskim uvjetima.
„Jedini odgovor koji nam se nameće je nastavak planskog uništavanja RNS“, smatra Stožer. Umjesto da se nastavi kontinuiran rad proizvodnje, RNS će se obustaviti, te time u zimskim uvjetima dovesti u pitanje sigurnost postrojenja (smrzavanje, pucanje cjevovoda, uništavanje procesne opreme), a povećati će se uvoz gotovih proizvoda. Energenti će se morati nastaviti proizvoditi (proizvodnja pare, vode, zraka, a struja će se kupovati) kako bi se održavao hladan pogon postrojenja, što će dodatno narušiti financijsku bilancu rafinerije. „Tko će biti odgovoran za moguće novonastale štete u proizvodnji“, pitaju se iz Stožera.
Stožer također smatra kako je ovo još jedan otvoreni udarac Uprave s ciljem uništavanja prerade nafte u Sisku, te konačnog zatvaranja RNS.
„Ovim priopćenjem javno prosvjedujemo protiv vođenja takve poslovne politike dva najveća dioničara, apeliramo na Upravu INA, d.d., te izvještavamo javnost, sve političke i ine subjekte, kako Stožer za obranu RNS novonastalo stanje neće šutke promatrati, a u slučaju novih šteta uzrokovanih ovakvim poslovnim nonsensima, Stožer će preko institucija države zahtijevati kažnjavanje odgovornih“, najavili su iz Stožera za obranu RNS.

najčitanije