Ina podnijela zahtjev za procjenu utjecaja na okoliš proizvodnje bioetanola u Sisku

imp

Ministarstvo gospodarstva objavilo je da je Ina podnijela zahtjev za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš postrojenja za proizvodnju bioetanola u Sisku. Projekt je proglašen strateškim za državu, a financijski će se poduprijeti kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, donosi Poslovni dnevnik.

 

Pogon godišnjeg kapaciteta proizvodnje od 55.000 tona bioetanola prema objavljenom dokumentu, bit će smješten na lokaciji “novog” dijela Rafinerije Sisak, koji već ima izgrađenu infrastrukturu, od opskrbe pitkom vodom, dobave tehnološke vode, električne energije, plina do sustava odvodnje i prometne infrastrukture. Na toj lokaciji Ina namjerava provesti prilagodbe, a navodi se i kako je površina planiranog zahvata 15 hektara.

 

Od postojeće opreme Ina kani koristiti pumpe na vodozahvatu Kupa, te sustave hlađenja, opremu za pripremu procesne vode i uređaj za pročišćavanje potencijalno zauljenih otpadnih voda, te sustav dobave komprimiranog zraka.

 

U sklopu postrojenja za proizvodnju bioetanola od novih objekata, pak, planirana je izgradnja energane, bioplinskog postrojenja, novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, jedinica za obradu ugljičnog dioksida i cjevovod za CO2.

 

Energana bi trebala biti izvedena kao kogeneracijsko postrojenje, a za gorivo će dominantno uzimati lignin. Bioplinsko postrojenje koristit će talog s dna destilacijske kolone, dok bi postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda trebalo bi biti biološki uređaj III. stupnja pročišćavanja.

 

Što se jedinice za obradu CO2 tiče, izdvajat će se CO2 koji nastaje tijekom fermentacije, te komprimirati i skladištiti pod zemlju izvan lokacije, a za trajno skladištenje se planira izgraditi novi cjevovod do naftnog polja Stružec.

najčitanije