U Srednjoj školi Viktorovac sanirana šteta nastala nakon potresa

nn

251020211635198638.jpeg

Razoran potres koji je pogodio našu županiju krajem prošle godine, oštetio je mnoge obrazovne ustanove na ovom području, a među njima i Srednju školu Viktorovac u Sisku. No, u zajedničkoj suradnji škole, Sisačko-moslavačke županije i INE rafinerije nafte Sisak, učenici i nastavnici danas imaju obnovljen prostor.

„Ovo je velika škola koja radi i živi na 3200 kvadrata u jednoj smjeni, a radimo u dvije smjene od-do, s 520 učenika i 100ak zaposlenih. To nije malo i zato je tim više značajna činjenica da smo mi uspjeli jedan veći dio nastavne godine odraditi u našem prostoru, i to zahvaljujući donatorima, našoj županiji i INI koji su sve to osigurali. Nismo ušli u sav prostor, ali sa zadovoljstvom mogu reći da je 95% postora u funkciji, tek jedan mali dio je ostao nesaniran, sjeverozapadni dio zgrade gdje je dvorana za tjelesni odgoj i jedan kabinet“, rekla je ravnateljica škole Koraljka Porić, podsjetivši kakvi su zahtjevni radovi morali biti provedeni.

srednja škola viktorovac 3 srednja škola viktorovac 1

„Veliki radovi su ovdje napravljeni. Morali su biti rušeni pregradni zidovi u južnom dijelu zgrade, i na prvom i na drugom katu, uz sve što rušenje pregradnih zidova nosi – infrasrukturu i instalacije. Na gornjem katu smo imali i puno posla s vodom jer je tamo kabinet za frizere. Sve u svemu, jako puno posla je napravljeno, no na iznenađenje i sreću svih – sve je završeno u mjesec dana“, rekla je Porić, naglasivši da sve to ne bi bilo moguće bez financijske pomoći ponajviše INE rafinerije nafte Sisak, koja je do sad za obnovu od potresa donirala 2 i pol milijuna kuna, kao ni bez velike pomoći Sisačko-moslavačke županije.

„Razoran potres je nažalost oštetio i uništio brojne objekte na području zdravstva i socijalne skrbi, kao i na području školstva. Kad govorimo o objektima ustanova koje su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, nažalost 8 objekata škola ima crvenu, a 14 žutu oznaku. Ova vrijedna donacija Ine je iskorištena za sanaciju objekta Srednje škole Viktorovac, a u cilju omogućavanja svim učenicama i učenicima kvalitetno odvijanje nastave“, rekao je župan Ivan Celjak, naglasivši da je cilj vratiti učenike u matične objekte što prije.

„U ovoj školskoj godini svim učenicima je osigurano normalno odvijanje nastave, makar nisu u svojim matičnim objektima, i nama je cilj vratiti ih u matične objekte što prije, jer znamo da je ovaj način održavanja nastave otežavajući i za roditelje i za učenike, makar je osiguran prijevoz svim učenicima na druge lokacije. Što se tiče iduće školske godine, u planu su nam privremeni zamjenski objekti na određenim lokacijama i naravno da ćemo dati sve od sebe da što prije saniramo matične objekte, kako bi se učenici što prije vratili u svoje škole“, rekao je župan Celjak.

najčitanije