Ministar Ćorić o odlagalištu nuklearnog otpada i otkupu dionica INA-e

imp

251020211635198154.jpeg

Ministar Ćorić sudjelovao je u utorak, 21. srpnja, na neformalnom sastanku ministara okoliša Europske unije na kojem su glavne teme bile vezane uz klimu i bioraznolikost.
Budući da je prošle srijede Europska komisija predstavila svoj novi klimatsko-energetski paket, glavna tema sastanka bila je upravo nova klimatska ambicija i zakonodavni prijedlozi koji će dovesti do ostvarenja izazovnog klimatskog cilja za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine za 55% u odnosu na razinu iz 1990.

Tim povodom hrvatski ministar Tomislav Ćorić predstavio je novi zakonodavni paket za klimu, a između ostalog govorio je i o otkupu dionica INA-e, proširenju elektrane Krško, ali i skladištenju nuklearnog otpada.
Slovenija je najavila proširenje nuklearne elektrane Krško, a jedino što je s Hrvatskom komunicirano je produljenje roka upotrebe elektrane do 2043. rekao je ministar Tomislav Ćorić. Sama izgradnja, odnosno proširenje trajat će desetak godina, a o hrvatskom ulaganju u najavljeni Blok 2 ministar kaže:
“Eventualna izgradnja novog bloka je nešto na što Hrvatska neće gledati benevolentno u kontekstu razgovora po pitanju dobave električne energije. Da li će tu doći do mogućnosti i sufinanciranja, odnosno do suradnje Republike Slovenije, odnosno Gen-I, s jedne strane i RH, odnosno HEP-a, s druge strane, to ćemo vidjeti onda kad se stvari po tom pitanju formaliziraju. Očekujte da će to biti tek u sljedećim, nisam siguran da li mjesecima ili godinama.”, rekao je ministar za Media servis.

Proširenje nuklearne elektrane Krško koje je slovenska vlada najavila, povlači za sobom i pitanje skladištenja nisko i srednje radioaktivnog otpada.
“Imamo svoje planove i njihova realizacija ide određenom dinamikom. Nedavno smo imali sastanak s bosanskohercegovačkom stranom po pitanju lokacije Čerkezovac. Radna skupina na tu temu ima odigrati svoju ekspertnu ulogu i ja vjerujem da će ishod biti pozitivan, vidjet ćemo u kojem smjeru i kako će to ići. Razmišljati o tome gdje će se skladištiti gorivo za 15 ili 20 godina iz novog bloka koji bi bio gotov za desetak godina, o tom u ovom trenutku ne razmišljamo. To nije tema.”, napominje ministar.

Više od pola godine prošlo je otkako je ministar Tomislav Ćorić razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o modelu otkupa MOL-ovih dionica u INA-i. Na pitanje u kojoj smo fazi danas ministar pomalo šturo odgovara: “Pa u finalnoj smo fazi. Hrvatska javnost će vrlo skoro saznati ishode tih razgovora.”, rekao je ministar.

najčitanije