Hrvatski restauratorski zavod započinje radove na Holandskoj kući, kući Müller-Weiss i na utvrdi Stari grad

nn

Jučer su, na sastanku Stožera civilne zaštite u Petrinji, trebale biti predstavljene poduzete aktivnosti Ministarstva kulture i medija, vezane uz popis i procjenu šteta na kulturnoj baštini, te raspravljeni sljedeći koraci, uključujući provedbu hitnih mjera zaštite i pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara. Sastanak je odgođen na sljedeći tjedan, no ministrica Nina Obuljen Koržinek potvrdila je da je Ministarstvo preuzelo obvezu rješavanja kuturnih dobara kojima prijeti urušavanje i koja prijete prolaznicima, te trebaju hitna podupiranja. Taj projekt je započet na objektima velikog volumena kao što su crkve, a Hrvatski restauratorski zavod, dodala je ministrica, započinje radove na Holandskoj kući, kući Müller-Weiss i u utvrdi Stari grad.

„Nakon toga izrađivat će se projektna dokumentacija, privatni vlasnici će, sukladno Zakonu, zatražiti obnovu, a mi ćemo za pojedinačno zaštićena kulturna dobra osigurati dokumentaciju. Što se tiče zgrada javne namjene, ovisno jesu li u državnom ili gradskom vlasništvu, isto tako, obnovu će preuzeti Ministarstvo kulture i medija. Očekujemo sredstva za hitne intervencije iz Fonda solidarnosti, a mi smo, što se tiče naših proračunskih sredstava u Ministarstvu kulture i medija, u ovom trenutku usporili odobravanje sredstava za ostatak Hrvatske, kako bismo sva sredstva koja su potrebna mogli angažirati za područje Sisačko-moslavačke županije, ali i drugih županija, je mi na kulturnim dobrima imamo ukupne štete od ovih potresa na devet županija“, rekla je ministrica i dodala kako se u Programu mjera obnove zgrada oštećenih u potresu, nalaze jasne smjernice obnove obiteljskih kuća koje se nalaze u kulturno-povijesnoj cjelini, te da ne očekuje nikakve poteškoće u obnovi takvih kuća, niti u smislu odobrenja niti rokova.

„Rokovi su skraćeni i što se tiče rada Konzervatorskog odjela u Sisku, oni sve svoje predmete riješavaju promptno. Obzirom da je naš susstav u cijelosti digitalan, jedan dio kolega iz Zagreba također ima pristup tom sustavu, pa ako bi u nekom trenutku došlo više zahjeva istovremeno, uključit će se i kolege iz drugih dijelova Hrvastske koji rade na tom poslu. Doista ne očekujem baš nikakve poteškoće oko toga, mi ćemo se baviti pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima, a za one zgrade koje se nalaze u cjelini, a nemaju svojstva kulturnog dobra, daju se samo generalne preporuke koje su sadržane u Programu mjera. Vjerujem da će obnova, što se tog dijela tiče, teći bez ikakvih poteškoća“, istaknula je Obuljen Koržinek.

najčitanije