Obuljen Koržinek: „Nije istina da gradonačelnica nije dobila suglasnost za projekt Starog mosta“

imp

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, odgovarajući na pitanje o korištenju europskih sredstava za obnovu objekata kulturne baštine, istaknula je Grad Sisak kao najlošiji primjer kada je u pitanju suradnja s Ministarstvom i Vladom.

 

„Najlošija je situacija u suradnji s Gradom Siskom. Intervju gradonačelnice u jednom tjedniku gdje ponovno na druge prebacuje odgovornost na čemu mi moramo surađivati svi zajedno. Iznijela je neistinu da nije dobila suglasnost za projekt Starog mosta. Jedna u nizu neistina i nije dobro, ono što je radila, a to je da šalje komunalce na gradilišta koja se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti da bi tražili od izvođača npr. da biraju druge ograde i sl. U svakom slučaju, to je jedan loš primjer gdje se stalno prebacuje odgovornost umjesto da se sjedne zajedno i zajednički radi i onda će realizacija projekata biti bolja.“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek u Hrvatskom saboru.

 

Na svojoj Facebook stranici ministrica je sažela sve podatke vezane za korištenje sredstava Fonda solidarnosti EU za konstruktivnu obnovu i sanaciju kulturnih dobara koja se temelji na ogromnoj energiji konzervatora i suradnji s prijaviteljima, projektantima, izvođačima:

– povučeno je ukupno više od 600 milijuna kuna po oba Poziva za ukupno 280 ugovorenih projekata
– u cijelosti je završeno 15 projekata financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU
– uz sredstva EU, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske je nacionalnim sredstvima financiralo provođenje hitnih mjera zaštite na 205 kulturnih dobara s 85 milijuna kuna
– ministarstvo financira s 32 milijuna kuna projektnu dokumentaciju za 40 projekata koji nisu mogli biti financirani sredstvima Fonda solidarnosti
– nacionalnim sredstvima financira se i projektna dokumentacija i cjelovita obnova 26 kulturnih dobara u centru grada Petrinje

 

“Većinski smo zadovoljni suradnjom s lokalnim i regionalnim samoupravama i upravama – gradske i županijske službe surađuju s konzervatorima na rješavanju svih problema ili prepreka koje logično nastaju u svakom takvom složenom zahvatu.

Negativan je primjer Grad Sisak koji, umjesto da se aktivno uključi u obnovu, stalno iznosi neistine i prebacuje odgovornost na konzervatore i druge, a istovremeno na gradilišta financirana putem Ministarstva šalje komunalne službe i prijeti kaznama zbog prašine ili “zauzimanja javne površine” ili danas u jednom tjedniku iznose neistine da konzervatori odbijaju izdati dozvole.

I ovom prigodom apeliram da nam je, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo, svima zajednički cilj obnova”, zaključila je ministrica u svojoj objavi.

 

Izvor – Sabor.hr i FB Nina Obuljen Koržinek

najčitanije